Cégvilág

Hamarosan nagyot durran az internet lufi

Lawrence Summers volt amerikai pénzügyminiszter szerint egyre nagyobb az aggodalom amiatt, hogy a technológiai értékpapírok piacán lufi keletkezik.

Ki gondolta volna, hogy két évvel a válság után éppen a lufiképzés lesz az, ami miatt aggódnunk kell a pénzpiacon? – tette fel a kérdés Summers egy sanghaji konferencián. A jelenleg a Harvard professzoraként dolgozó szakember szerint a technológiai szektorban minden jel az eszközbuborék képződésre utal, ugyanakkor megjegyezte, hogy a gazdaság növekszik, a csökken és a pénzügyi feltételek normalizálódnak. Summers úgy látja, hogy a pénzügyi válsággal kapcsolatban az az ironikus, hogy a válságot az indokolatlanul erős bizalom és hitelezés okozta, amelyet aztán szintén nagy hitelezéssel és bizalommal orvosoltak.

Summersnek már csak azért is lehet pontos képe az internetbuborékról, mert Bill Clinton kormányának pénzügyminisztereként éppen akkor regnált, amikor az első lufi kipukkadt. 2000-ben 39 százalékkal zuhant a NASDAQ, miután a feltörő internet ágazat nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket és világossá vált az ágazatban dolgozó cégek rendkívüli túlárazottsága.

A szakértők félelmeit táplálja, hogy a LinkedIn professzionális közösségi portál tegnapi tőzsdei bevezetésekor megduplázta az eredeti árfolyamát. A Bloomberg szerint a 40-ről 80 dollárra ugró árfolyam a Yahoo 1996-os tőzsdére lépésére emlékeztet. Az internet lufi idején a legforróbb cégek, köztük a Yahoo is 150 százalék körüli emelkedéseket produkáltak.

Fred Wilson kockázati tőkebefektető már tavaly decemberben figyelmeztetett a közelgő katasztrófára. A szakértő szerint ezt mutatja, hogy míg korábban soha nem értékeltek 5 millió dollárnál többre egy két-három főt alkalmazó vállalatot, addig ma az ilyen mikrocégeket is 30-40 millió dollárra becsülik a piacon. Az elszaladó árak egyik példája a Quora, a volt Facebook alkalmazottak által alapított honlapon kérdéseket tehetünk fel, amire a látogatók válaszolnak. A TechCrunch szakportál szerint ez a portál több mint 86 millió dollárt ér.

A Twitter pedig már akkor 3 milliárd dollárra értékelte magát, amikor a Forbes csak 1 milliárdra taksálta. A mikroblog oldal tulajdonosainak önbizalmát növelheti, hogy lapértesülés szerint a Google és a Facebook is érdeklődött iránta és akár 10 milliárd dollárt is megadtak volna a cégért, amely tavaly csak 45 milliós bevételt könyvelt el.

A jéghegy csúcsa persze a Facebook, amely a Wall Street Journal által megkérdezett elemzők szerint jövő tavasszal 100 milliárd dollárt ér majd és 2012-ben tőzsdére lép. Ha ez megvalósul, a Facebook értéke – legalábbis elvben – magasabb lesz, mint az Amazoné.

summers Google lufi internet buborék Facebook elemző LinkedIn
Kapcsolódó cikkek