Cégvilág

Hogy segíthet az Agrár Széchenyi-kártya?

Megjelent az Agrár Széchenyi-kártya bevezetéséről szóló minisztériumi rendelet. A program a gazdasági válság és az elemi károk által leginkább sújtott őstermelőknek, családi gazdaságoknak, összességében a mezőgazdasági kkv-knak nyújt segítséget a Vidékfejlesztési Minisztérium szerint.

A gazdák a kedvezményes folyószámlahitelt a Ka-VOSZ, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közös részvénytársasága által kiadott üzletszabályzat megjelenését követően igényelhetik, előreláthatólag júniustól.

Az Agrár Széchenyi-kártya Folyószámlahitel az agrárágazat egészét felöleli (mezőgazdasági termelés, feldolgozás, forgalmazás, valamint vadászat, halászat, erdészet). Azok a vállalkozások és természetes személyek (többek között őstermelők, családi gazdálkodók, kistermelők) igényelhetnek kedvezményes hitelt, akik megfelelnek a kkv-k jogszabályban meghatározott feltételeinek.

A összege minimum 500 ezer, maximum 25 millió forint lehet. A támogatás a teljes hitelösszegre és a teljes futamidőre évi 2 százalékpont kamattámogatás. A folyószámlahitel futamideje három év, típusa szabad felhasználású hitel. A kedvezményes folyószámlahitel felvételét az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány kezességvállalása segíti. Az éves kezességvállalási díj 50 százalékát az állam átvállalja a „de minimis támogatások” figyelembevételével.

A szaktárca szerint az Agrár Széchenyi-kártyával csökkenthető a kisvállalkozások versenyhátránya, mérsékelhetők lesznek a hazai mezőgazdasági kkv-k finanszírozási költségei. Kisebbek lesznek a nagyvállalatok és a kkv-k hitelei közötti tényleges kamatszintkülönbségek. Segítheti a vidéki munkahelyek megőrzését. Korábbi hírek szerint mintegy 20 milliárd forintnyi forráshoz juthatnak az agrárágazati szereplők a kártyával.

KA-VOSZ agrár kkv költség Széchenyi kártya versenyhátrány
Kapcsolódó cikkek