Cégvilág

Ilyen még nem volt: Sarokba szorították az orosz állami olajóriást

Az orosz állami többségi tulajdonú Rosznyeft sajátos helyzetben találja magát, miután egy nemzetközi választott bíróság úgy határozott, hogy a cégnek adja a végső döntés jogát a TNK-BP és a Rosznyeft északi-sarki projektjét illetően.

A The Moscow Times arra hívja fel a figyelmet, hogy a helyzet pikáns, hiszen a Rosznyeftnek el kell fogadnia a TNK-BP részvételét a sarki olajkitermelési projektben, ha meg akarja valósítani a BP-vel a hónapok óta halasztott üzletet.

Az üzletet eredetileg a BP és a Rosznyeft kötötte volna, de a BP orosz vegyesvállalata, a TNK-BP megtámadta a döntést, mondván, az engedélyük nélkül az ügylet nem jöhet létre. A céget a konszern orosz résztvevői, az Alfa Access Renova (AAR) vezetői képviselték a bíróságon. Az AAR, amelyet olyan, milliárdos üzletemberek vezetnek, mint Mihail Fridman és Len Blavatnyik, azzal érveltek, hogy a szerződés hátrányos következményekkel járhat a TNK-BP-re nézve.

Az ügyben eljáró választott bíróság ugyanis úgy határozott, hogy a TNK-BP-nek kell elfoglalnia a BP helyét a szerződésben, és ha ez megtörténik, megvalósulhat a részvénycsere, amelynek révén a BP tőkéje 5 százaléka fejében 10 százalékos tulajdonrészhez jutna a Rosznyeftben. "A labda a Rosznyeft térfelén van" - hangoztatta Valerij Nyeszterov, a Troika Dialog olaj- és gázelemzője, az orosz állam óriás ugyanakkor még nem nyilatkozott az ügyben. Az azonban a lap szerint tudható, hogy a Rosznyeft nem akart volna üzletelni a TNK-BP-vel, így most kényszerhelyzetbe került.

"A TNK-BP-t sohasem tartottuk potenciális résztvevőnek a szövetségben a szükséges kompetenciák hiánya miatt" – jelentette ki még korábban a Rosznyeft. Vlagyimir Putyin miniszterelnök és Igor Szecsin miniszterelök-helyettes (mellesleg a Rosznyeft igazgatótanácsának elnöke) egyaránt csodálkozását fejezte ki a döntés kapcsán. Chris Weafer, az UralSib vezető stratégája szerint az üzlet ugyanakkor túl fontos ahhoz, hogy a Rosneft kihátráljon belőle, ezért lehet, hogy inkább az orosz riválisok kivásárlásával próbálkozik. Ez viszont nem lesz könnyű, mivel az AAR konzocium már elutasított egy 27 milliárd dolláros ajánlatot a TNK-BP feléért és egyesek szerint a jelen helyzetben akár 40 milliárd dollárt is elkérhetnek azért, hogy kilépjenek az egyébként nyereséges konzorciumból. Tekintve, hogy a teljes részvénycsere összege 16 milliárd dollár, ez kissé túlzó árnak tűnik.

A Rosznyeftnek mindenesetre szüksége van a BP szaktudására sarki fúrásokhoz, a BP-nek pedig még nagyobb szüksége lehet egy sikeres projektre a Mexikói-öbölben történt katasztrófát követően. A Troika Dialog szakértője szerint sorban állnak a cégek azért, hogy a térségben termelhessenek, ezért a BP vélhetően meggyőzi majd saját aggódó részvényeseit, a Rosznyeft pedig valószínűleg elfogadja a választott bíróság döntését, legalább is egyelőre.

 

aar kitermelés olaj TNK-BP Rosznyeft BP északi-sark
Kapcsolódó cikkek