Cégvilág

Két hónap alatt elfogyott a pályázati pénz

Még csupán 2 hónap telt el azóta, hogy március 1-én elindultak az első energetikai pályázatok és szinte napra pontosan 60 nappal a források megnyitása után meg is van az első olyan kiírás, amelyet a benyújtási határidő előtt, a keret várható kimerülése miatt felfüggesztenek. Az épületenergetikai fejlesztésekre kiírt KEOP-2011-4.9.0 pályázatot 2011. május 14-én határozatlan időre bezárják.

A KEOP 490 pályázat épületenergetikai fejlesztéseket finanszíroz vállalkozások, önkormányzatok és egyéb szervezetek részére. „Ez a kiírás is azok közé a népszerű Új Széchenyi Terv pályázatok közé tartozik, amelyeknek a benyújtását nem szabad halogatni. Ebbe a kategóriába tartoznak az egyszerűbb vállalkozásfejlesztési pályázatok, főként a Közép-Magyarország régióban, és az ugyanerre a régióra kiírt pályázatok is. Azok a pályázók, akik nem lépnek idejében, a 2013-ig tartó finanszírozási időszakban könnyen lemaradhatnak a forrásokról” – fogalmazott Gyurácz Németh Iván, az M27 ABSOLVO pályázati és finanszírozási tanácsadó vezető tanácsadója.

„Az időtényező rendkívül fontos még az olyan hosszú előkészítést igénylő pályázatok esetében is, mint amilyenek az energetikai pályázatok. A közel egy éves szünet után meghirdetett pályázatok egy részénél ugyanis a források a vártnál hamarabb kimerülhetnek” – tette hozzá az M27 ABSOLVO szakértője.

Azok a közép-magyarországi régióban működő vállalkozások, amelyek idén, vagy a következő 2-3 évben terveznek támogatást igénylő beruházásokat és még a benyújtást megelőzően  ellenőrizni kívánják, hogy van-e esély a finanszírozásra és csökkenteni kívánják a kockázatokat, a források gyors kimerülésével is számolniuk kell. A már előkészített épületenergetikai projekteket a vállalkozások, pályázók 2011. május 14-én, szombatig nyújthatják be.

Új Széchenyi Terv energetika felfüggesztés pályázat ÚSZT
Kapcsolódó cikkek