Cégvilág

Lökhárítónak érzi magát az élelmiszeripar

A magyarországi élelmiszeripar az élelmiszerlánc lökhárítója. Persze nem önként, de a statisztikai adatokkal is alátámaszthatóan, bizonyíthatóan elnyeli a mezőgazdasági áringadozások hatását – áll az Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) elemzésében.

2010-ben a mezőgazdasági termelői árak 16,8 százalékkal emelkedtek, miközben az élelmiszeripar belföldi eladási árai 1,1 százalékkal csökkentek. Az élelmiszerek fogyasztói árai pedig 3,2 százalékkal szintén emelkedést mutattak.

A folyamatosan romló gazdálkodási körülmények miatt az iparágban a szelekció tartósan erős, a mai napig látunk neves márkákat a porba hullani. Ez azonban egyben azt is jelenti, hogy a talpon maradók esélyei egyre jobbak. Ezt mutatják az elmúlt év eredményei, és ez határozza meg az idei kilátásokat is.

Sokat elárul, hogy – bár pontos adatok még erről sincsenek, de - tavaly ismét emelkedett a külföldi tőke aránya az élelmiszeripar jegyzett tőkéjében. Emlékeztetőül, a csúcsán - 2000-ben - még 63 százalékos mutató 2009-re 47 százalékra mérséklődött. Az elmúlt évben főleg két északi szomszédunk volt aktív cégvásárló Magyarországon.

Az egyre zsugorodó élelmiszeripar egyre kevesebb embernek tud megélhetést nyújtani mind közvetlenül, mind közvetve. 2009-ben 100 ezer fő alá esett az alkalmazottak létszáma. 2010 első tizenegy hónapjában az átlagos létszám 97,4 ezer fő volt. Ez a 2002. évihez képest 24 százalékos csökkenést jelent, miközben a csökkenés megállása fontos üzenet. Egy dolog változatlan, a szellemi foglalkozásúak aránya továbbra is 22 százalék.

A magyarországi élelmiszeripar termelése ugynakkor idén várhatóan már nem fog csökkeni. A belföldi eladások ugyan még nem fognak bővülni, de az tovább növekszik. Mindez mennyiségi alapon. Ennek mértéke nagyban függ attól, hogy mikor kezd erősödni a forint. A kereskedelmi láncok üzletpolitikáinak kényszerű változtatása javíthat a belföldi jövedelmezőségen. A legnagyobb aggodalmak továbbra is az állati termékek feldolgozói iránt vannak. A német dioxin-botrány olcsóbb alapanyagot hoz a húsiparnak, a tejárak emelkedése is megáll. A talaj magas víztartalma miatt a gabonatermés hozamai akár kiemelkedők is lehetnek, de az összes mennyiség így is elmaradhat a szokásostól.

A kilátások vegyesek, de rövid-közép távon inkább negatívak. Az elmúlt év megmutatta, hogy az alapanyagoldal kiszámíthatósága tovább csökken, miközben a kibocsátási oldalon egyre koncentráltabb a piac. A fogyasztó a dekonjunktúrára fogyasztásának visszafogásával, kereslete szerkezetének az olcsóbb termékek felé való elmozdításával kénytelen reagálni. Hangsúlyozzuk ugyanakkor, hogy a tavalyi évben az élelmiszerekkel kapcsolatos botrányok száma jelentősen csökkent.

Az ÉFOSZ mai közgyűlésén egyébként ismét Éder Tamást választották a szervezet elnökévé.

élelmiszerfeldolgozó ágazat éfosz termelői ár export élelmiszeripar
Kapcsolódó cikkek