Cégvilág

Miért félnek és panaszkodnak az európai cégek?

Noha az európai gazdaság a kínai piacot fontosabbnak tartja, mint valaha, a külföldi vállalatok egyre inkább úgy érzik, hogy a kínai kormány nem bánik velük tisztességesen.

Ez a véleménye Davide Cucino-nak, a Kínában működő EU Kamara elnökének, aki szerdán ismertette a kínai üzleti légkörről az európai tagvállalatok körében végzett felmérés eredményét. Eszerint az egyes ágazatokban tapasztalt növekvő kínai gyámkodás nem jelenti azt, hogy a vállalatok általában is elégedetlenek lennének. A megkérdezett külföldi tagvállalatok több mint 70 százaléka az elmúlt év alatt jelentősen növelni tudta a Kínával kötött üzletekből származó profitot. Közel nyolcvan százalékuk pozitívan látja a kínai piac jövőjét, 60 százalékuk pedig továbbra is jelentős befektetéseket tervez – írja a The Wall Street Journal.

Ám növekszik a kínai kormány magatartása miatti aggodalom. Noha a vállalatok többsége a hétköznapi üzleti életben még nem érzékel diszkriminációt, gyorsan nő azon vállalatok aránya, amelyek a kínai kormány magatartását aggodalommal szemlélik. Jelenleg a válaszadó tagvállalatok 46 százaléka számol azzal, hogy a helyzet a következő két évben romlani fog.

"Nem kívánjuk, hogy előnyben részesítsenek bennünket, elvárjuk azonban, hogy a befektetéseink részére egyenlő szabályok legyenek érvényesek" - hangoztatta Cucion. A szakértők szerint megváltozott Kína nyugattal kapcsolatos hozzáállása. A kommunista ország jelenleg a világ legnagyobb autópiaca és általában is a legmagasabb profitot hozó értékesítési régió. Kína számára a technológiai transzfer, valamint a saját vállalatainak elismertsége fontosabb, mint korábban. Peking nyíltabban és egyértelműbben fejezi ki óhajait a nyugati cégekkel szemben és gyakran üzleti titkok felfedését várja el a letelepedési lehetőségért cserébe.

A stratégia pedig működik, hiszen a felmérés is kimutatta, hogy az európai vállalatok egyre nagyobb nyomást alatt vannak a kínai konkurenciának köszönhetően. A kínai termékek minősége és designja jelentősen javult az elmúlt években, így az európai cégeknek már a technológiai szektorban is számítaniuk kell a kínai versenytársakra.

tech technológiai transzfer üzleti titok eu kamara befektetés
Kapcsolódó cikkek