Cégvilág

NY Times: Az amerikai atomerőművek is veszélyesek lehetnek

A szakértői vélemények egyeztetése alapján valószínűsíthető, hogy egyes amerikai atomerőművekben is veszélyhelyzet alakulhat ki földrengés esetén, mivel a fukusimai erőműéhez hasonló szellőztető rendszert alkalmazzák a tengerentúlon is.


A Japánban március 11-én bekövetkező földrengés és cunami során tönkrement a General Electric által megtervezett fukusimai erőmű szellőztető rendszere. A ventillációs berendezéseket ugyanaz az áramforrás táplálta, mint az erőmű többi részét, ezt pedig működésképtelenné tette a cunami.

De nem az áramhiány volt az egyetlen gond: a földrengés során a berendezés olyan súlyosan sérült, hogy a hálózat helyreállítását követően sem lehetette újraindítani. Az amerikai illetékesek eleinte azzal nyugtatták meg a közvéleményt, hogy Fukusimában elavult szerkezetet alkalmaztak, de később kiderült: a Tepco évekkel ezelőtt modernizálta a rendszert, amely így pontosan ugyanolyan, mint az amerikai létesítményekben használt társai.

A The New York Times emlékeztet arra, hogy a szellőztetés híján felgyűlt hidrogén berobbanása terítette szét Fukusima körzetében a sugárszennyezést, a probléma pedig intő jel az amerikai üzemek számára is. A katasztrófával kapcsolatos vizsgálati dokumentumok igazolták, hogy mechanikai hibák, sőt, tervezési hiányosságok is hozzájárultak a fukusimai helyzet eszkalálódásához.

A tervező General Electric egyelőre nem kommentálta a híreket, a szakértők a közeljövőben döntenek arról, hogy szükség lesz-e biztonsági ellenőrzésre minden, az amerikai cég által beüzemelt atomerőműben.

Mint arról beszámoltunk, japán szakértők szerint a Tepco megtéveszti a közvéleményt, amikor azt állítja, hogy a fukusimai katasztrófa októberre elhárítható, ugyanis még csak most kezdődött meg a reaktorok állapotának felmérése.

robbanás hidrogén tepco Fukusima General Electric ventiláció szellőztetés
Kapcsolódó cikkek