Gyorsabban és uniós szinten bevált gyakorlat alapján lehetne átállni a hő mellett áramot is termelő, úgynevezett kapcsolt termelők új támogatási rendszerére, ha a kormány letenne az egyébként is csak átmenetinek szánt, hőoldali támogatásról.


"A hőoldali támogatásnak nincs bevett nemzetközi gyakorlata, tehát már önmagában az is ellen szól, hogy egy teljesen új támogatási rendszert kellene kidolgozni a következő fűtési idényre" - jelentette ki egy szűkkörű háttérbeszélgetésen Vinkovits András, a Budapesti Erőmű Zrt. (Bert) vezérigazgató-helyettese. A hőoldali támogatás ráadásul tiltott állami támogatással kapcsolatos, uniós aggályokat is felvethet.

Megoldatlan az is, milyen hatásal lenne a csak a fűtési idényben élő rendszer azokra az erőműtársaságokra, amelyeknek az év egészében kell költségeiket fedezni. A távhőár befagyasztása miatt a Bertnek például a fűtési idény kezdetéig 600-800 millió forint vesztesége keletkezik. Ha a befagyasztás fennmarad, akkor támogatás nélkül ez az összeg az év végéig 2,6-2,8 milliárd forintra nő. A mínuszt az okozza, hogy a hőtermelés céljára elégedett gázért többet fizet, mint amekkora bevétele keletkezik a forróvíz eladásából.

Vinkovits András szerint célszerű lenne tehát a hőoldali támogatás mellőzésével máris a kapcsolt bizonyítványt bevezetni. Könnyebb egy már működő rendszert esetleg átvenni, módosítani, mint újat kitalálni.