Cégvilág

Felavatták az E.On gönyűi erőművét

Átadták az E.On 400 millió euróból épített, kombinált ciklusú gázerőművét, amely az ország legnagyobb hatékonyságú áramtermelő létesítménye.

"Ma az ország legzöldebb gázüzemű erőművét avatja fel az E.On Gönyűn" - közölte a Duna-parti település közelében tartott rendezvényen Konrad Kreuzer, a hazai E.On csoport igazgatósági elnöke. 

A bruttó 433 megawatt beépített kapacitású erőmű adja az ország áramtermelésének 9 százalékát. Az 59 százalékos hatásfokú erőmű a maga nemében a legkorszerűbb Magyarországon, de a világ más részein is csak nagyon kevés hasonló létesítmény működik.

Ez az E.Onnak már a harmadik zöldmezős beruházása Magyarországon. Az első a debreceni erőmű volt, 2000-ben, a következő a nyíregyházi, 2006-ban. Ezek a mostanival együtt 600 megawattnyi kapacitást képviselnek.

Ünnepi beszédében az energiatakarékosság, valamint a takarékos és  hatékony technológiák használatának fontosságát méltatta Schmitt Pál köztársasági elnök. Utalt azokra a feladatokra, amelyeket a készülő energiastratégia fogalmaz meg az ország energiafüggése csökkentése, és energia ellátásbiztonságának növelése érdekében. A gönyűi erőmű az elnök szerint hozzájárul az ország energiabiztonsági céljai megvalósításához. A létesítmény 600 ezer háztartás ellátásának megfelelő mennyiségű villamos energiát állít elő.

A következő években sem kerülhető el, hogy az E.On részt vegyen az ország energiabiztonságának garantálásában Bencsik János szerint. Az energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkár a cég beruházását mérföldkőnek minősítette, mert a létesítmény régóta meglévő hiányt pótolva alkalmas a rendszerszabályozás hatékonyságának javítására. Mérföldkő a gönyűi átadás abból a szempontból is, hogy fiatalítja a 2009-es adatok szerint 33,5 év átlagéletkorú erőműparkot.

"Erőműveink kétharmadát a következő években ki kell vezetni, a helyükbe pedig a gönyűihez hasonló, nagy hatásfokú és környezetkímélő egységeket kell építeni" - jelentette ki Bencsik János. Valószínűsítette, hogy még ebben az évben újabb gázüzemű blokkokkal gazdagodhat a hazai erőműpark.

A megújuló alapú energiatermelés folyamatos növelése mellett is nagy szerep jut az ország energiaellátásán belül a következő két évtizedben a fosszilis enegiahordozókra, így a gázra is a készülő energiastratégia és az annak kapcsán a minisztériumhoz beérkezett szakmai vélemények szerint is. Az államtiktár arra számít, hogy ezen időszak alatt meg is kétszereződhet az ország gázigénye. Ennek persze három komoly feltétele van. Diverzifikálnunk kell gázimportunk forrásait és szállítási irányait, létre kell hoznunk a jól működő gáztőzsdét, egyúttal regionális szerepet kell biztosítanunk gáztárolóinknak, és olyan hosszá távú gázimport szerződéssel kell rendelkeznünk, amely alapján méltányos áron jutunk hozzá az energiahordozóhoz.

Az energiastratégia még a nyári szünet előtt a kormány elé kerül, az országgyűlés pedig az őszi időszak elején tárgyalhatja meg és fogadhatja el.

Bencsik János méltatta, hogy az E.On önerőből azaz támogatások nélkül fordított 400 milió eurót a gönyűi erőműre, ráadásul úgy, hogy profit érdekei mellett az ország energiabiztonságát is szem előtt tartotta. Az országnak továbbra is érdeke, hogy a céljait szem előtt tartó beruházók méltányos profitra tegyenek szert.

További részletek a holnapi Világgazdaságban

energiastratégia Kreuzer Bencsik E.On erőmű Schmitt
Kapcsolódó cikkek