Tegnap panaszt tett az NNI június 1-ji döntése ellen a ciprusi Mabofi Holdings, az EMFESZ Kft. korábbi tulajdonosa.

A Mabofi állítása szerint az NNI megalapozatlan és rossz módszereket alkalmazó igazságügyi szakértői döntésre alapozva szüntette meg a nyomozást Góczi István, az EMFESZ ügyvezető igazgatója ellen, aki az általa vezetett társaságot 2009 tavaszán eladta a svájci Rosgas AG-nek. Az ügyletet Góczi István formálisan jogszerűen, a Mabofitól korábban kapott felhatalmazással bonyolította le, ténylegesen viszont a Mabofinak nem volt tudomása a konkrét cégeladásról, a kft-t nem is akarta eladni, pontosabban nem a Rosgasnak.

Az NNI szerint azért nem történt sikkasztás, mert nem volt bizonyítható, hogy az eladás idején az EMFESZ-nek volt értéke. „Azt viszont megállapította az NNI, hogy Góczi István eltulajdonította az EMFESZ-t” – mondta a Világgazdaság Online-nek a Mabofi igazgatója. A Mabofi ezért olyan, újbóli értékbecslést szeretne, amely nem könyv szerinti értéket vesz figyelembe, mint az előző, továbbá olyat, amelynél számításba veszik az EMFESZ külföldi leányvállalatainak az ügylet idejére becsült értékét, és gázpiaci szakértőket is megkérdeznek. Emlékeztették lapunkat, hogy a cégeladáskor az EMFESZ a hazai gázpiac ötödét ellenőrizte, és érvényes gázimport-szerződése volt.

Az NNI egyébként egy másik ügyben továbbra is nyomoz az EMFESZ kapcsán. Egy nappal a fenti döntése előtt ugyanis kettéválasztotta az EMFESZ-aktát, és nyitva hagyta azt, amelyben szintén sikkasztás ügyében azt firtatja, hogyan és mi okból került az EMFESZ ciprusi leányvállalatán, a Darisima Holdingson keresztül közel 50 millió dollár az Integrity Investments társasághoz. Utóbbi a Mabofi feltételezése szerint olyan üzleti körök ellenőrzése alatt áll, amelyek a Rosgas-zal állnak kapcsolatban.

Az NNI ráadásul hamarosan egy harmadik EMFESZ-es sikkasztásos ügyet is kap, a Mabofi ugyanis feljelentést készül tenni. „Feltételezésünk szerint az elmúlt években folytatólagosan, összesen körülbelül 100 millió dollárt utaltak át az EMFESZ-től egy offshore cégnek, ellenszolgáltatás nélkül” – mondta lapunknak a Mabofi igazgatója, aki az offshore társaság nevét egyelőre nem kívánta felfedni. Azt viszont közölte, hogy e cég minden jel szerint olyan hazai befolyásos üzletemberek kezében van, akiknek nagyon nem érdeke, hogy az ügyben nyomozás induljon.

Végül egy negyedik sikkasztásos feljelentés is születhet az EMFESZ ellen a Mabofi értesülése szerint. Az EMFESZ korábbi gázszállítója, a fele részben a volt tulajdonosával azonos üzleti körhöz (Dmitro Firtas csoport), felerészben pedig az orosz Gazpromhoz tartozó RosUkrEnergo (RUE) fontolgatja a per indítását azért a 150 millió dollárért, amellyel az EMFESZ a 2009 első három és fél hónapjában átvett gáz áráért tartozik neki. Az összeg kifizetésére egyébként nemrég már utasította az EMFESZ-t a stockholmi választott bíróság.

Az EMFESZ azonban nem fizet, mondván nincsenek hivatalos papírok arról, hogy a gázt átvette volna. „Ha így fizetnénk, azzal pénzmosást hajtanánk végre, ezt pedig nem várhatja el a stockholmi bíróság sem” – mondta a legutóbbi háttérbeszélgetésen Góczi István. A cége által átvett és eladott gáz eredetére vonatkozó akkori kérdésünkre azt mondta, hogy valójában nem tudható, honnan származott a gáz.

Emlékezetes, hogy a RUE-t az orosz-ukrán gázviszály megoldásaként Julija Timosenko ukrán és Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök megállapodása szerint kiszorították az ukrajnai gázkereskedelemből. Tranzitjogát ugyan nem vonták meg, de a magyarországi piacra (is) szánt gázát egy másik ügyletre való hivatkozással Ukrajnában lefoglalták. (Formálisan megvette az ukrán állami gázipari társaság.)

Felvetésünkre, hogy a RUE 2009 eleje óta hivatalosan nem is rendelkezett gázzal, azt válaszolta a Mabofi igazgatója, hogy a vámáru nyilatkozatokon Góczi István maga is elismerte, hogy az EMFESZ még 2009-ben is átvett gázt a RUE-tól. Ezzel szemben Góczi István korábban azt mondta, hogy a vitatott tétel hivatalosan „nem volt lepapírozva”. Azt is mondta, hogy mivel azóta a RUE - szintén egy stockholmi ítélet alapján – azóta visszakapta az Ukrajnában elvett gázát, jogtalanul követeli az EMFESZ-en is a rá jutó mennyiséget. A RUE szerint a gáz visszaadása nem változtat azon a tényen, hogy az EMFESZ tartozik neki.