Számos kutatói és mintegy 60, az energiaszakmából érkező vélemény figyelembe vételével elkészült a 2030-ig szóló energiastratégia azon változata, amelyet holnap tárgyal és remélhetőleg el is fogad a kormány, jelentette be Bencsik János klíma- és energiaügyi államtitkár a Dunamenti Erőmű új blokkja átadása alkalmából tartott előadásában.

Az új stratégia 2030-ig mindössze 5-6 százalékos elsődleges energiaigény növekedést irényoz elő. Ám még az épületenergetikai megtakarítások ellenére is egyharmadával nő majd az ország áramigénye, mutatott rá Bencsik Jénos. E növekmény az atomenergia felhasználásával, szénalapú áramtermelés szinten tartásával, és megújuló energiatermelés mennyiségi növelésével, továbbá az energiamixben lévő arányának emelésével érhető el.

Az áramkereslet kielégítésében nagy szerep jut a nagy hatékonyságú gázüzemű erőművekre is. Nem szabad azonban elfelejteni - emelte ki az államtitkár -, hogy az ország gázigényének 80 százaléka importból származik, és gázigényünk nőni fog. Éppen ezért fontosak az olyan beruházások, mint a ma átadott, nagy hatásfokú új százhalombattai blokk, amelynek létrehozásával a Dunamenti Erőmű nemcsak illeszkedik az energiastratégiához, de elé is megy annak megvalósításában.

Bencsik János emlékeztetett, hogy az állami MVM Zrt-nek 25 százalékos hányada van a Dunamenti Erőműben, s hogy az állam az energiastratégia megvalósításában a Magyarországon jelenlévő külföldi beruházókkal való együttműködés mellett elsősorban az MVM további fejlesztéseire alapoz. Mindebből következik, hogy az MVM a továbbiakban keresni fogja a százhalombattai társasággal való, még szorosabb együttműködést. Erre például a gázkereskedelem kínál lehetőséget.