Cégvilág

Cameron feje a tét a brit médiabotrányban?

Nem tartja felelősnek magát a News of the World lehallgatási botránya miatt Rupert Murdoch sajtómágnás. Az egyre terjedő ügy már a brit kormányt fenyegeti.

A tervezettnél korábban, már ma hazatér afrikai útjáról David Cameron. A brit miniszterelnök nem véletlenül siettette a hazatérését: a News of the World lehallgatási botránya lassan a Downing Street 10.-be is elér. Maga a főszereplő, a múlt vasárnap bezárt botrányos bulvárlap kiadója, Rupert Murdoch és a sajtómágnás cégének, a News Internationalnek jelenleg óvadék ellenében szabadlábon védekező brit cégvezetője, Rebecca Brooks már járt a miniszterelnök londoni rezidenciáján – fedte fel tegnapi számában a Daily Telegraph.

A tavaly karácsonyi látogatás magában is megsérti a brit sajtóetika szabályait, ám a lapcsalád egyre dagadó lehallgatási botrányának fényében akár a konzervatív miniszterelnök székébe is kerülhet a vizit. Annál is inkább, mivel a botrány egyik főszereplője Andy Coulson, aki a News of the World főszerkesztői széke után a miniszterelnök sajtófőnökeként tűnt fel a brit közéletben – őt másfél hete vette őrizetbe a Scotland Yard, amelynek két vezetője az elmúlt napokban mondott le ugyanezen ügy miatt.

Cameron mindenesetre tegnap a világ bármelyik hírtévéjén nézhette Nigériából, ahogy a londoni parlament médiaügyekért is felelős szakbizottsága órákon keresztül faggatta Rupert Murdochot és fiát, Jamest. A 80 éves sajtómágnás aligha győzte meg a szigetország közvéleményét, amikor – a kötelező bocsánatkérés után – közölte: nem érzi felelősnek magát azért, ami a News of the Worldnél történt. Azt állította: a botrány két héttel ezelőtti kirobbanása után hallott először arról, hogy a cégcsoport legnagyobb – 2,8 milliós példányszámban kiadott – lapja feltörte és lehallgatta egy kilenc éve elrabolt és meggyilkolt 13 éves kislány, Milly Dowler mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét. Rupert Murdoch szerint ez az eljárás nem jellemzi a világszerte 53 ezer „etikus, kiemelkedő szakembert” alkalmazó cégcsoportot, amelynek „kevesebb, mint az egy százaléka volt” a „szégyen miatt” bezárt bulvárlap. Murdoch naivitása annál is inkább sántít, mivel köztudott, hogy a brit kiadó lapjainál bevett szokás volt a lehallgatás: mára négyezerre becsülik az áldozatok számát.

letartóztatás Murdoch News Corp cameron lehallgatás news international
Kapcsolódó cikkek