Cégvilág

Forró lett a talaj: az összes brit lapját eladná Murdoch

Rupert Murdoch egy csapat tanácsadóval dolgozik azon, hogyan is kerüljék el azt, hogy a News of the World lehallgatási botránya további károkat okozzon a médiabirodalomban. A lehetséges megoldások között szerepel az is, hogy Murdoch az egész brit lapportfoliót felölelő News Internationaltól megválik – írja a Wall Street Journal.

Meglepő, hogy a hírt éppen a Rupert Murdoch tulajdonában álló Wall Street Journal (WSJ) szivárogatta ki. Ám a médiamogul korábbi üzleti ügyeskedésit figyelembe véve mégis csak azt kell mondani, lehet, hogy ez az egész a csupán Murdoch taktikájának része.

Az amerikai médiamogulnak az elmúlt négy évben szerzett 10,4 milliárd dollárnyi profitja után, a társasági adószabályok 35 százalékos kulcsa szerint 3,6 milliárd dollár adót kellett volna befizetnie, ehelyett a News Corp. ezen időszak alatt 4,8 milliárd dollár adóvisszatérítést kapott, elsősorban az Egyesült Államoktól. S mégis hogyan csinálta?

A vállalat óriási hálózatában nem nehéz ide-oda csoportosítani az összegeket, úgy, hogy azt ne terhelje Mindemellett a News Corp.-nak összesen 152 leányvállalata van a világ népszerű adóparadicsomaiban, ebből 62 a Brit Virgin szigeteken, s 33 a Kajmán szigeteken. A száz legnagyobb amerikai vállalat közül – a központi statisztikai hivatal 2009-es adatai szerint – egyedül a Citigroupnak és a Morgan Stanley-nek van több offshore leánycége.

Murdoch emellett veszteséges vállalkozások vásárlásával tüntette el a dollármilliárdokat. A Reuters összeállítása szerint egy 1985-es, egy 1990-es és egy 2001-es televíziós társaság megvásárlásakor is igencsak kétségek merültek fel aziránt, hogy a megvásárlással Murdoch nem sérti-e a külföldi befektetőket érintő amerikai törvényeket.  News Corp. az elmúlt hónapokban éppen a legnagyobb brit műholdas televízió, a British Sky Broadcasting felvásárlásán ügyködött. A kilencmilliárd forintos üzletet éles szavakkal kritizálta több alsóházi képviselő is, és azt követelték a kormánytól, vizsgálja felül Murdoch ajánlatát. Az Independent keddi száma szerint ez meg is történt, sőt, leállították a tervezett felvásárlást, amelyet egyelőre augusztusig napoltak el.

Így nem csoda, hogy a médiamogul szeretne minél előbb szabadulni a botrány forrásától, a News of the World hírét követően ugyanis a News Corp. nem kevesebb, mint 7 milliárd dollárt vesztett tőzsdei értékéből. Murdoch-ot, fiát és a brit News International vezérigazgatóját Rebekah Brooks-t pedig bíróságon hallgatják ki a lehallgatási botrány ügyében.

A Wall Street Journal értesülése szerint az elmúlt hetekben az az ötlet is felmerült, hogy Murdoch eladja az összes brit napilapját. A vállalat most fű alatt keresi a potenciális vevőket – írja az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva a WSJ. A csoporthoz tartozott a megszűnő, s egyébként Murdoch kedvenceként ismert News of the World mellett a Sun, a Times of London és a Sunday Times.

A WSJ szerint azonban azt figyelembe véve, hogy ezek a lapok egyáltalán nem működnek gazdaságosan, nem valószínű, hogy bárki is egyben megvenné a lapcsoportot, a WSJ információi szerint elképzelhető, hogy felszámolja a következő hat hónapban az egész brit vállalatot. Rupert Murdoch maga szereti a brit lapokat, s ennek többször is hangot adott, a fiát, James Murdoch-ot azonban fusztrálják a kiadványok, s leginkább ő az, aki az eladásuk mellett kardoskodik. Néhány vezető beosztású munkatrásnak úgy fogalmazott, még ha a brit bíróság tisztázza is a vállalatot a vádak alól, mégis úgy véli, érdemesebb lenne megválni az üzlettől.

Néhány napja került nyilvánosságra, hogy a lap néhány éve feltörte és lehallgatta egy elrabolt, majd meggyilkolt kislány, a 13 éves Milly Dowler mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, exkluzív értesülésekre vadászva. A News of the World az eddigi adatok szerint a gyermek eltűnését követő napokban nyomozta ki illegális módszerekkel a rendőrség által nagy erőkkel keresett, de akkor már halott Milly mobiltelefonjának kódját, és sztori reményében rögzítette az aggódó szülők és barátok hívásait. Amikor az elektronikus rögzítő betelt, a lap munkatársai törölték a már lehallgatott üzeneteket. Ez megzavarta a nyomozást is, mivel a rendőrség - a szülőkkel együtt - arra a következtetésre jutott, hogy a kislány még él, és ő törli üzeneteit.

A konkurens brit lapok által feltárt, hatalmas felháborodást kavaró botrány ráadásul egyre nagyobbra duzzadt: a lapot már azzal is vádolják, hogy két másik meggyilkolt kislány szüleinek, a 2005. július 7-ei, 52 emberéletet kioltó londoni merényletben meghaltak szeretteinek, valamint az iraki és az afganisztáni frontokon elesett brit katonák hozzátartozóinak mobiljait is feltörte és lehallgatta az elmúlt években, szintén exkluzív értesülések reményében. Az ügyben a brit rendőrség és nyomozóhivatal is nyomozást indított.

leányvállalat lap Murdoch média News Corp offshore piaci érték lehallgatás news international
Kapcsolódó cikkek