Cégvilág

"Sínbarátok" - Lehullott az első fej a német acélkartell miatt

A ThyssenKrupp cselekedett: a német ipari konszern ugyanis az úgynevezett "sínkartell" felfedezése után levonta a személyi konzekvenciákat, és megtette az első lépést.

A Handelsblatt értesülése szerint Heinrich Hiesingernek, a konszern vezérének nyomására Uwe Sehlbachnak fel kell adnia az állását. A menedzserrel szemben nem bizonyították be, hogy bármiképpen belekeveredett volna a sínkartellbe, de az esetért politikai felelősséggel tartozik - hangoztatták a ThyssenKruppnál.

A "sínbarátok" néven elhíresült kartell az elmúlt napokban az újságok címlapjára került. A ThyssenKrupp, a Voestalpine és más acélcégek munkatársai éveken át egyeztették áraikat a német sínpiacon. Az akár 1 milliárd eurót is kitevő árkartell kárát elsősorban a Deutsche Bahn szenvedte el. A hír egy névtelen feljelentés nyomán terjedt el, ugyanakkor a ThyssenKrupp abban reménykedik, hogy együttműködése fejében enyhe elbírálásban lesz része és alacsony pénzbírsággal átvészeli az ügyet.

A vállalatnak egyébként nem jön jól a botrány, tekintve, hogy jelenleg nagy erőkkel dolgozik az adósságcsökkentésen. A ThyssenKrupp adóssága a második negyedév végén 6,5 milliárd eurót tett ki és a konszern törzsrészvényeinek 9,6 százalékát értékesíti a lefaragás érdekében. Ezzel 1,68 milliárd eurós bevételt szeretne elérni. 

vasút árkartell ThyssenKrupp acélgyártó Deutsche Bahn kartell
Kapcsolódó cikkek