Cégvilág

Vissza a hidegháborúhoz? - Kiderült, miért nem adták el az Opelt

A Times cikke szerint a General Motors azért nem adta el az Opelt és a Vauxhallt, mert az orosz-kanadai vevőjelölt tervei között szerepelt, hogy egyes gyárakat az orosz állami cégnek ad el.

Két évvel ezelőtt az utolsó pillanatban hiúsult meg a kanadai Magna alkatrészgyártó és az orosz Szberbank szövetségének terve az Opel-Vauxhall megvásárlására. 2005 májusában a konzorcium előzetes megállapodást kötött a német kormánnyal az Opel 55 százalékának megvásárlására, a német márka és brit változata azonban végül mégis az amerikai General Motors tulajdona maradt.

A Times amerikai diplomáciai forrásokra és a WikiLeaksre hivatkozva azt írja, hogy a Magna-Szberbank olyan kiegészítéseket tett a szerződéshez, amelyek az amerikai kormány számára elfogadhatatlanok voltak. "Épp elég baj volt, hogy politikai szempontok keveredtek egy üzleti ügybe, ráadásul a német Kancellária nem értette meg, hogy mit is fogadott el a Magna-Szerbank részéről" – idézte a Reuters a berlini amerikai követségnek tulajdonított sorokat.

A konzorcium opciót kért arra, hogy egyes gyárakat egy orosz állami tulajdonú autógyárnak adjon át, emellett a GM illetékesei szerint külön aggodalmat keltett, hogy így az orosz vállalat hozzáfért volna az Opel technológiájához. A General Motors eközben jókora tőkeinjekciót kapott, csődvédelmet kért majd a vállalat újjáalakult, az Opel eladásának tervét pedig 2009-ben ejtették.

Szberbank General Motors vauxhall GM Magna Opel
Kapcsolódó cikkek