Cégvilág

Egy hónap múlva drágulhat a kenyér

A lisztárak stabilizálódására várnak, de ezt követően drágulhat a kenyér, ha nőnek az előállítás költségei.

Az elmúlt években gyenge volt a pékszakma árérvényesítő képessége, ennek ellenére szeptember végéig, amíg a lisztárak nem stabilizálódnak, nem terveznek árváltozást a sütőiparban – erősítette meg a Kossuth Rádió reggeli műsorában Kurdi András, a Magyar Pékszövetség elnöke.

Hozzátette: a liszt ára jelenleg nyolcvan-kilencven forint között mozog, ha azonban drágul az alapanyag, az energia és az üzemanyag, a pékségek rákényszerülnek, hogy áthárítsák a többletköltségeket a fogyasztókra.

Az elmúlt évben, amikor a liszt ára negyvenről száztíz forint közelébe emelkedett, a pékek nem tudták érvényesíteni érdekeiket a kiskereskedőknél, egy alkalommal, 5-7 százalékos mértékben sikerült az árat növelni – emlékeztetett Kurdi András. A szakember szerint a nyereség nem a sütödéknél, hanem a kiskereskedelmi láncoknál realizálódik, elismerte ugyanakkor, hogy vannak olyan tisztességes hazai kereskedők, akik kisebb árréssel dolgoznak, és megosztoznak a hasznon a pékségekkel.


 

liszt pék áremelés kenyér
Kapcsolódó cikkek