BUX 43,457.58
+4.02%
BUMIX 3,956.67
+0.14%
CETOP20 2,013.3
+1.85%
OTP 10,465
+5.66%
KPACK 3,100
0.00%
0.00%
-4.64%
+0.85%
+2.13%
ZWACK 17,050
0.00%
0.00%
ANY 1,600
-1.23%
RABA 1,170
-0.85%
0.00%
+0.49%
+0.65%
+1.40%
OPUS 189.8
+0.53%
-1.60%
-0.12%
0.00%
+2.34%
OTT1 149.2
0.00%
+1.95%
MOL 2,842
+5.26%
+0.26%
ALTEO 2,360
-1.26%
0.00%
+0.20%
EHEP 1,770
+11.32%
+9.79%
+0.89%
MKB 1,972
0.00%
0.00%
+0.87%
0.00%
0.00%
SunDell 41,600
0.00%
+0.47%
-0.38%
+2.92%
+4.05%
-2.99%
+0.81%
GOPD 12,700
0.00%
OXOTH 3,470
-7.22%
+0.44%
NAP 1,210
+1.68%
0.00%
0.00%
Forrás
RND Solutions
Cégvilág

Egyre óvatosabbnak kell lenni

Még a kipróbált kereskedelmi partnerországok is növekvő veszélyt jelenthetnek a magyar exportőrök számára a jelenlegi, hektikus árfolyammozgásokkal és a gazdasági válság egyéb hatásaival terhelt időszakban. A magyar exportpiacok tízes toplistáján található cseh, lengyel, de különösképpen a román és szlovák viszonylat is kockázatosabbá vált a romló fizetési fegyelem miatt. Erre figyelmezteti a magyar exportőröket a Coface. A céges tapasztalatok ellentmondásosak.

Még a korábbinál is nagyobb óvatosságra kell inteniük az exporttevékenységet folytató hazai vállalkozásokat az elmúlt időszak drámai árfolyammozgásainak. Még akkor is, ha a dollár- vagy az euróerősödés kedvez az exportőröknek, hiszen a másik oldalon ott van az importőr partner, akinek tovább gyengülhet a likviditási helyzete, akár olyan szintre is, hogy az egy-két héten belül a fizetőképességét is negatívan érinti. Ez pedig jelentősen megnöveli az amúgy az erősödéssel jól járó exportőr kockázatát, amelyet feltétlenül kezelni kell – hívja fel a figyelmet Kárpáti Gábor, a Coface Hungary ügyvezetője. Maguk is sokszor találkoznak olyan kifeszített likviditású céggel, amely már nem tudja kompenzálni ezt a fajta árfolyammozgást. Az árfolyam-ingadozás emellett növeli a bizonytalanságot, amely tovább fokozhatja az amúgy is kockázatos(abb)nak tartott relációkat.

A mintegy száz országban jelen lévő, az egyes országok vállalatainak fizetésképtelenségi veszélye alapján az államokat, illetve cégeket besoroló Coface adatai szerint az elmúlt években folyamatosan nőtt azoknak a közép- és kelet-európai vállalkozásoknak a száma, amelyek üzleti szempontból kockázatosabb besorolást kaptak a hitelminősítőktől. Az elmúlt időszakban a magyar top tízes exportlistán a tizedik helyet elfoglaló cseh, a kilencedik lengyel, a negyedik román és az ötödik szlovák piac trendjei sem túlságosan biztatók: nőtt a rizikósabb és a közepesen kockázatos cégek aránya. Különösen nagy arányban romlott a szlovák és a román társaságok megítélése a Coface szerint. Ez azonban csak részben vág egybe a vállalkozások tapasztalataival – derül ki a lapunknak nyilatkozók szavaiból.

Ideális esetben a külkereskedők fedezeti ügyletekkel le tudnák fedni az árfolyamkockázatokat, de ez Magyarországon ma csak részben lehetséges. Ugyanis sem a brókercégek, sem a bankok kínálata nem megfelelő a folyamatos kereskedelmet folytató cégek devizakockázatának a lefedésére – vélekedett Kárpáti Gábor.

Így látja a reálszféra

Dombi András, az MKIK Magyar–Szlovák Tagozatának elnöke, a Lívia Csokoládé Kft. ügyvezetője: „Saját cégem és a kamarai tagvállalatok tapasztalata egybeesik a Coface értékelésével. Korábban előrendelés alapján, a 30 százalékos előleg beérkezése után fogtunk a termék gyártásába, amelyet az export lebonyolítása után fizettek ki a szlovák vevők. E feltételek mellett azonban több vevőnk is elállt az üzlettől. Ma már csak azoknak exportálunk, akik megfelelő pénzügyi biztonságot jelentenek, bizonyítottan jó fizetési fegyelmet tudnak felmutatni, s akikkel régebbre visszanyúló személyes kapcsolatban állunk. Nagyon óvatosnak kell lenni, mert sok szlovákiai cég trükkökkel operál. Gyakori, hogy elpostázzák a potenciális eladónak a banknak küldött fizetési megbízást, ám anélkül, hogy azt a bank visszaigazolta volna. A hazai kkv-k nagyon szenvednek a szlovák piacon, ahol egyre kisebb a fizetőképes kereslet.”

Radetzky Jenő, a Kárpátia Magyar–Román Kereskedelmi és Iparkamara elnöke: „A Romániával kereskedő tagvállalataink nem jeleznek vissza hasonló gondokat. Úgy érzékelik, nem nőtt a bizalmatlanság a partnerek között, nem vált bizonytalanabbá a pénzhez jutás, s nem komolyabbak a fizetési nehézségek sem, mint Magyarországon. Lehet persze, ennek az is oka, hogy a vegyes kamaránk tagvállalatainak romániai exporttevékenységét több éve tartó üzleti kapcsolat jellemzi, amelyben komoly szerepe van a kölcsönösségnek. Az is lehet, hogy a korábbi bizonytalanság miatt ma már leginkább vagy készpénzes, vagy okmányos fizetést alkalmaznak a partnerek – ezek pedig bizonyos szempontból garanciát nyújtanak. Ezek a vállalatok megfontoltan kereskednek a térségben, hosszú távú együttműködést alakítottak ki. Ők nem jeleztek szerződéslemondást s forgalom-visszaesést sem. Ezzel együtt a kétoldalú forgalom a kis- és középvállalatok szempontjából nem nő megfelelően, mindenki keresi a lehetőségeit.”

Radetzky Jenő, a Kárpátia Magyar–Román Kereskedelmi és Iparkamara elnöke: „A Romániával kereskedő tagvállalataink nem jeleznek vissza hasonló gondokat. Úgy érzékelik, nem nőtt a bizalmatlanság a partnerek között, nem vált bizonytalanabbá a pénzhez jutás, s nem komolyabbak a fizetési nehézségek sem, mint Magyarországon. Lehet persze, ennek az is oka, hogy a vegyes kamaránk tagvállalatainak romániai exporttevékenységét több éve tartó üzleti kapcsolat jellemzi, amelyben komoly szerepe van a kölcsönösségnek. Az is lehet, hogy a korábbi bizonytalanság miatt ma már leginkább vagy készpénzes, vagy okmányos fizetést alkalmaznak a partnerek – ezek pedig bizonyos szempontból garanciát nyújtanak. Ezek a vállalatok megfontoltan kereskednek a térségben, hosszú távú együttműködést alakítottak ki. Ők nem jeleztek szerződéslemondást s forgalom-visszaesést sem. Ezzel együtt a kétoldalú forgalom a kis- és középvállalatok szempontjából nem nő megfelelően, mindenki keresi a lehetőségeit.”-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek