Cégvilág

Főleg az italméréssel trükköznek a vendéglátósok

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) 868 vendéglátó egységre kiterjedő nyári ellenőrzésekor 35 százalékuknál talált szabálytalanságot, az egységeket 219 esetben kötelezték ezek megszüntetésére, 11 alkalommal pedig összesen több mint 450 ezer forint bírságot szabtak ki első fokon.

Az NFH az idegenforgalmi ellenőrzéseinek eddigi tapasztalatait összegezve közölte, nemcsak vendéglátó-helyeket, hanem 49 személyszállító taxitársaságot is ellenőrzött, amelyek 18 százalékánál derült fény szabálytalanságra.

A hatóság elsősorban a sok vendéget vonzó vízparti nyaralóhelyek, strandok, wellness és gyógyturisztikai helyek, illetve különféle fesztiválok, rendezvények, városközpontok vendéglátó-ipari egységeinek ellenőrzésére koncentrál.

A hatóság szerdai, MTI-hez eljuttatott közleményéből kiderül: a felügyelőségek összesen 882 próbavásárlást folytattak le. Ezen esetek 11 százalékában tártak fel valamilyen szabálytalanságot, leginkább azt, hogy hiányosan mérték ki az italokat, s egyes esetekben hiányoztak a hiteles mércék. Volt példa többletszámolásra, s arra is, hogy nem jelezték a dohányzásra kijelölt helyet.

A személytaxik ellenőrzésekor 49-ből 9 végződött kifogásolással. Előfordult, hogy nem egyeztek egymással a kihelyezett díjtáblázatok, nem teljesítették a nyugtaadási kötelezettséget, az ártájékoztatás betűnagysága nem volt megfelelő, illetve csak egy helyen volt kihelyezve ártábla a kötelező kettő helyett.

tet, a Beiersdorf svájci feje, Erhard Schöpfer viszont leszögezte, hogy a kiskereskedő követelési "teljesen irreálisak".

fogyasztóvédelmi hatóság vendéglátó bírság NFH
Kapcsolódó cikkek