Cégvilág

Lecsapott az építőanyag-ipari cégekre a versenyhatóság

Az osztrák kartellhatóság és a rendőrség több építőanyagipari vállalatnál tartott razziát, mert az a gyanú merült fel, hogy a cégek illegális áregyeztetésről állapodtak meg. "A nyomozás még folyik, még pedig intenzíven" - közölte a szövetségi versenyhatóság (BWB ) illetékese.

Amennyiben a házkutatások megerősítik a gyanút, bírósági eljárás indul az érintett cégek ellen, és elmarasztaló ítélet esetén az éves forgalom akár tíz százalékáig terjedhető pénzbírsággal sújthatják a kartellezésben vétkes felet.

Az osztrák versenyhatóság illetékese mindazonáltal nem közölte,hogy a razziákat mely helységekben és mely cégeknél hajtották végre. Az ORF osztrák tévé értesülése szerint három olyan - a szigetelő ágazatban nagynak számító cégnél voltak, mint a Swisspor-csoport egyik vállalata, az Austrotherm és a steinbacher Daemmstoffe.

Az ORF utalt arra is, hogy az ügyben közpénzekről is szó van. Ugyanis az osztrák állam bizonyos ideje erősen támogatja a lakások hőszigetelését. A támogatás összege pedig a számla összegéhez igazodik.  Ezért - az adófizetőknek - legalább is közvetve - részben viselniük kell az olyan szigetelőanyagok magas költségét.

adófizetők építőanyag Austrotherm swissport hőszigetelés
Kapcsolódó cikkek