Cégvilág

Sokat érhet most a kreativitás

Összesen 45 milliárd forintot ígér kutatás-fejlesztési tevékenységekre az Új Széchenyi-terv legfrissebb felhívása. A hétfőtől nyitott pályázat exportképes, piacorientált új termékek és szolgáltatások fejlesztését, ezek hazai és nemzetközi szabadalmaztatását kiemelten támogatja.

Exportképes, piacorientált új termékek és szolgáltatások fejlesztését, ezek hazai és nemzetközi szabadalmaztatását kiemelten támogatja az Új Széchenyi-terv (ÚSZT) egyik legfrissebb felhívásával. „Az augusztus 1-jétől pályázható kiírás emellett egyértelműen hozzájárul a foglalkoztatás bővítéséhez, a munkahelyteremtéshez és a meglévő munkahelyek megőrzéséhez az agrár-, műszaki, orvos-, természettudományi területen, sőt az ipari és az akadémiai, egyetemi szféra együttműködéséhez is” – sorolta lapunknak a konstrukció előnyeit Barta E. Gyula, a MAG Magyar Gazdaságfejlesztő Központ vezérigazgatója. Szerinte a támogatási program lefedi az innovációs lánc egészét a célzott alapkutatástól a kísérleti fejlesztésig.

A Gazdaságfejlesztési operatív program (GOP) keretében meghirdetett kiírás 45 milliárd forintot ígér az olyan kutatás-fejlesztési tevékenységek támogatására, amelyek jelentős szellemi hozzáadott értéket tartalmazó új, piacképes termékek, szolgáltatások, technológiák, illetve ezek prototípusainak kifejlesztését eredményezik. A pályázók 40 milliótól 500 millió forintig terjedő európai uniós forráshoz juthatnak, amely projektjük összköltségének 65, konzorciumok esetében 75 százalékát is fedezheti. Az elnyert támogatás alap- és ipari kutatásra, illetve kísérleti fejlesztésre is felhasználható. A pályázóknak legalább 10 százalék saját erővel kell rendelkezni, és ami jó hír, a nyertesek 25 százalék előleget igényelhetnek.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

támogatás kutatás-fejlesztés kreativitás pályázat
Kapcsolódó cikkek