Cégvilág

Több tejet kér a világ

Újabb indok lehet az EU-s tejkvóta eltörlése mellett a világ egyre növekvő tejkeresletének alakulása. A fokozottabb igény oka a fejlődő országok szélesedő középosztályában keresendő, ám a felfutás mértékéről megoszlanak a vélemények.

Akár 30 százalékkal is nőhet a folyékony tejtermékek iránti globális kereslet a 2010 és 2020 közötti időszakban – áll a Tetra Pak tegnap publikált legfrissebb, száz ország tejfogyasztási szokásait feltérképező tanulmányában. A felfutás hátterében három fő tendencia, a globális az urbanizáció, valamint a fejlődő országok középosztályának dinamikus bővülése áll.

A trend nem új keletű, de a most közölt mérték meglehetősen ambiciózus. Mindez ugyanis azt jelenti, hogy a világ jelenlegi 270 milliárd liternyi éves tejfogyasztása az évtized végére eléri a 350 milliárdot. Igaz, a tanulmány is elismeri, ez a növekedés nem mindenhol lesz tapasztalható. Iparági előrejelzések szerint ugyanis Észak-Amerikában és Európában a tejfogyasztás kismértékben ugyan, de csökken a jövőben. A prognózis szerint Magyarországon – az elmúlt években tapasztalható mérséklődést követően – lassú növekedésnek indul a tejfogyasztás.

A világ azonban egyre több tejet akar. A megugró tejkereslet egyik legfontosabb tényezője a fejlődő, feltörekvő országok növekvő igénye. Ezek közül az egyik legkifejezettebb a Kínában a 2000-es évek eleje óta tapasztalható, egyre fokozódó „tejőrület”. Az ázsiai országban hódító divat hatására a nyugati életformát utánozó kínaiak jóval több tejet és tejterméket fogyasztanak a korábbinál. Különösen a különféle sajtok népszerűek.

E divat oka az a hiedelem, hogy a nyugati ember erejének, egészségének oka a hús és a tej nagy mennyiségű fogyasztása. A trend már egy évtizede is érezhető volt, a 2002–05 között pedig nem kevesebb mint 65 százalékkal növekvő kínai tejfogyasztás hamar kimerítette a korábban még elegendőnek bizonyuló ausztrál tejpor- és tejzsírraktárakat. Nagyjából az elmúlt évtized közepétől állt elő az a helyzet, hogy Kína tej- illetve tejtermékigényét már nem képes kielégíteni Ausztrália és Új-Zéland.

Néhány évvel ezelőtt Peking tehát új források után nézett, ezeket elsősorban az Egyesült Államokban, Kanadában és Európában találta meg. A távol-keleti kereslet azonban egyelőre még csak korlátozottan fizetőképes, igaz, ez a trend is változóban van. A komolyabban feldolgozott, minőségi, csomagolt tejtermékeket – mint például a joghurt, a sajt és a dobozos tej – a kínaiak és indiaiak többsége még nem engedheti meg magának, de rohamosan nő azok száma, akik már keresik ezeket az élelmiszereket.

tej tetra pak tejtermék fogyasztás
Kapcsolódó cikkek