Cégvilág

Újabb konkurenst kapott a hazai fogászati turizmus

India fogászati turizmusa az elmúlt évek során mintegy 30 százalékkal növekedett és várhatóan 2012-re, mintegy 2 milliárd dollárral fog hozzájárulni az ország GDP-jéhez - számolt be a Worldental.org, amelyet a Turizmus Online idéz.

India hatalmas erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy fogászati turizmusa megfeleljen legyen és a nyugati országokra régóta érvényes nemzetközi minőségi szabványoknak. Egyre terjed az angol nyelv használata is az intézményekben.

Az indiai egészségügyi rendszer rendkívül csábító a külföldiek számára, hiszen lényegesen olcsóbbak a kezelések, mint a nyugati országokban, ezért viszont igen fejlett fogászati és esztétikai kezelésben részesülnek a vendégek. Ami az árakat illeti Amerikában, vagy a Nyugat Európai országokban egy-egy fogtömés akár 300-400 amerikai dollárba is kerülhet,míg ez India esetében csupán 20-40, vagy akár a gyökérkezelés mely előbbi országok esetében akár 3000 dollár is lehet, de Indiában 1000, maximum 2000 dollárt kell fizetniük a kezelésért.

A versenyképes árakhoz társul még az ország gazdag kulturális hagyománya, természeti értékei, melyet a fogturizmusra szakosodott utazásszervezők igyekeznek a fájós fogú utasok számára összeállított csomagjaikba belefoglalni.

A fogászati turizmus világszerte az egészségturizmus húzóágazata és legdinamikusabban fejlődő területe, ugyanis a világ egészségturistáinak csaknem fele fogászati szolgáltatásokért utazik más országokba. E terület kiemelkedő szerepét a kormány felismerte, s áprilisban úgy döntött, hogy az Új Széchenyi Terv pályázatokon keresztül 31 milliárd forint plusz forrást juttat az ágazatba. Nyugat-Európához képest lényegesen olcsóbb, ám kiváló minőségű szolgáltatásokat kínáló Magyarország ma még fogászati nagyhatalom, az európai fogászati turizmus közel 40 százaléka hazánkba irányul, és évente mintegy 60-70 milliárd forint bevételt hoz.

A kormány álláspontja szerint, a piacvezető pozíciónkat azonban komolyan veszélyeztetik az erőteljes állami támogatásra támaszkodó lengyel, török, bolgár és cseh versenytársak. Velük szemben állami szerepvállalás és a hazai fogászati szakma összefogása nélkül Magyarország nem sokáig tarthatja meg piacvezető pozícióját. Az együttműködési megállapodásban nem szerepel támogatási összeg, az állam a jogszabályi környezet gördülékenyebb működését garantálja a szakma számára.

fogászat turizmus orbán-kormány egészségügy India ÚSZT
Kapcsolódó cikkek