Cégvilág

Áfacsalás - Száz hazai munkahely szűnhet meg

Több mint száz ember veszítheti el a munkáját és vége lehet a több milliárdos forgalmú, közel húszéves múlttal rendelkező CSOKI Hungária Kft.-nek egy szlovák bejegyzésű vállalkozás miatt, amely az adóhatóság szerint áfacsalást követett el.

Utóbbi árát a magyar beszállító fizeti meg. A tulajdonos-ügyvezető állítása szerint az adóhivatal ajánlásainak megfelelően, szabályszerűen és körültekintően járt el, amikor a szlovák cégnek értékesített. Ha igazak az ügyvezető állításai, akkor a ajánlásainak betartásával végzett vevő ellenőrzés sem ad kellő biztosítékot az eladónak arra, hogy később nem kerül bajba – írja a Gazdaság.hu

Az adóhatóság lefoglalta és féláron értékesíti a Csoki Hungária édesség nagykereskedő társaság összes készletét. A cég belerokkant a történtekbe, egy hete nem vesz át árut a beszállítóitól, a tulajdonos pedig kezdeményezte a 170 főt foglalkoztató cég végelszámolását.

A társaság vesszőfutása azzal kezdődött, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal idén nyáron átfogó ellenőrzést tartott a CSOKI Hungária Kft.-nél. A vizsgálat során azt a 2006-os és 2007-es évet vették górcső alá a revizorok, amikor a cég több mint 80 millió forint társasági adót fizetett. A cég tulajdonos-ügyvezője azt állítja, hogy a NAV első fokú jegyzőkönyve szerint az üzlet valós, nem fiktív, de megállapítja, hogy a megvásárolt áru nem hagyta el Magyarország területét.

 


 

áfacsalás adóhatóság lefoglal csoki hungária
Kapcsolódó cikkek