Az európai ingatlanpiaci helyzetet az elmúlt két évben az  első- és másodosztályú kereskedelmi ingatlanpiacok elhatárolódása jellemezte, és a beáramló tőke az első osztályú szegmensében koncentrálódott. Ez a helyzet a közeljövőben sem változik, sőt a CBRE várakozásai szerint a tőkekoncentráció még jelentősebb lesz. A készpénzre és a magas besorolású államkötvényekre kapott alacsony hozam az első osztályú ingatlanok hozamát relatíve vonzóvá teszi, de amíg a gazdasági bizonytalanságok fennmaradnak, az ingatlanpiacra befektetők a nagyobb, likvidebb piacokra koncentrálnak, és azokra, amelyek mögött erősebb gazdasági alapok állnak. A CBRE előrejelzése szerint a legjobb ingatlanokért folyó verseny felhajthatja a minőségi termékek árait.
 
Peter Damesick, a CBRE európai vezető közgazdásza az Expo Realon elmondta: „mind a tőke, mind a hitel-hátterű finanszírozással rendelkező befektetők jelenlegi attitűdje azt eredményezi, hogy a központi piacokon a tőke az első osztályú eszközöknél koncentrálódik, ahol a tömeges érdeklődés miatt akár hiány is kialakulhat. Mindeközben a piac többi részének likviditása korlátozott, és az árazás is bizonytalanabb. Az államadósság-válság okozta erős bizonytalanság és a növekedési kilátások lefelé módosítása erősíti ezeket a trendeket.”
 
Az első kategórián kívül a CBRE mélyülő egyenlőtlenségeket vár az ingatlanok árazásában és teljesítményében az eszközök minőségétől és a helyi piaci feltételektől függően. Egy erősebb piacon levő jó minőségű másodlagos ingatlan, amely az eszközkezelőnek lehetőséget nyújt az értéknövelésre, számot tarthat a befektetők érdeklődésére. Egy rosszabb minőségű másodlagos vagy harmadlagos piaci ingatlan sokkal nagyobb kihívásokkal néz szembe a hitelfinanszírozás jelenlegi hiánya okán.
 
Ami a szektorokat illeti, 2011-ben a kiskereskedelmi ingatlanok szerepe az európai befektetési piacon nőtt: a forgalom ebben a szegmensben 29 százalékot nőtt 2011 első felében az előző év hasonló időszakához képest. A kiskereskedelmi szektor különösen jól teljesített Németországban, Skandináviában és Kelet-Közép-Európában.
 
A befektetők pozitívan állnak a régiónkhoz és földrajzi fókuszuk szélesedik – tette hozzá Tim O’Sullivan, a CBRE magyarországi befektetési vezetője. Varsó és Prága néhány befektetőnek már túl drága. Ők ahelyett, hogy ezekben a városokban keresnének másodosztályú ingatlanokat, inkább más régiós piacok elsőosztályú ingatlanjai felé fordulnak, mert Budapest hozamfelára szomszédaihoz képest jelenleg igen vonzó. Ez a folyamat az év utolsó negyedévében lökést adhat a magyarországi befektetési piacnak.”