Cégvilág

Elképesztő lépést tett a Fiat

A Fiat megszakította a kapcsolatot az olasz Confindustria szakszervezettel, a Financial Times elemzése szerint ez a lépés arra utal, hogy a konszern csökkenteni készül olaszországi jelenlétét.

A kilépésről szóló nyílt levélben Sergio Marchionne, a Fiat csoport vezérigazgatója emlékeztetett arra, hogy a szakszervezetekkel a múlt évben kötött, rugalmasabb munkaidő-beosztást bevezető döntést részben felülírták. "A Fiat, amely harminc országban százharminc üzemet működtet, nem működhet Olaszországban ilyen bizonytalan körülmények közepette, amelyek nem felelnek meg a máshol elfogadott normákkal" – olvasható a vezérigazgató levelében, amely az FT elemzése szerint arra utal, hogy a cég hamarosan további kapacitásokat szervez külföldre.

Azzal, hogy a Fiat és gépgyártó részlege, a Fiat Industrial 2012 január elsején kilép a szakszervezetből, potenciálisan végzetes csapást mért az olasz cégvilágban a második világháborút követően bevezetett kollektív szerződéskötési rendszerre. A Fiat jelenleg Olaszország legnagyobb munkaerő-állománnyal rendelkező cége és továbbra is hangsúlyozza, hogy fejlesztéseket szeretne végrehajtani saját hazájában. A torinói bázison gyártják majd a tervek szerint az új Mitót és egy benzinmotort az Alfa Romeo márkának. Ugyanakkor Marchionne az elmúlt két évben hangsúlyozta, hogy az olaszországi üzemek fenntartásának feltétele a rugalmas munkaidő bevezetése, amelyet a jelek szerint nem tartanak be maradéktalanul a szakszervezetek.

Tavaly októberben Machionne közölte, hogy a konszern 2 milliárd eurós profitjából egy cent sem származik Olaszországból és az üzlet jobban menne, ha nem kellene ott gyártaniuk. 2010-ben jelentette be a vállalat azt a tervet, amelynek keretében 20 milliárd euró értékben fejlesztenek fel öt olaszországi gyárat, holott azok termelőképessége az adatok szerint együtt sem éri el egyetlen lengyelországi üzemét. A szakszervezetekkel való hiábavaló harc egyik fontos fordulata volt a tavaly július végi bejelentés, amelyben a konszern vezetése közölte: az olaszországi Mirafiori helyett Szerbiába viszik egy új modell gyártását, mert a Fiat nem engedheti meg magának az olasz szakszervezetekkel való egyezkedésből fakadó kockázatokat.

kilép olasz szakszervezet Olaszország gyár fiat üzem
Kapcsolódó cikkek