Cégvilág

Félezer új munkahelyet hozhat Pécs környékére a Flextronics

A napokban csődöt jelentett Elcoteqtől a Flextronicshoz kerül át a Huawei-termékek magyarországi gyártása és szervize. Az új bérgyártó partner is Pécsett kívánja működtetni az üzemet.

Továbbra is Magyarországon tartja az európai piacra szánt termékei gyártásának és szervizének egy részét a világ második legnagyobb távközlésiberendezés-szállítójának számító kínai Huawei Technologies, de kénytelen volt bérgyártót váltani. A kapacitások az Elcoteq pécsi üzeméből a a Flextronicshoz kerülnek – jelentette be tegnap Budapesten Gavin Dai, a Huawei Technologies Hungary ügyvezetője.

Az Elcoteq, a legnagyobb európai szerződéses elektronikai gyártó a legutóbbi válság óta finanszírozási gondokkal küzd. Néhány hónapja hitelező bankjai elől csődvédelembe menekült, egyben befektetőt is keresett magának. Befektető egyelőre nincs, a bankok viszont nem voltak hajlandók tovább várni, így az anyavállalat a múlt hét végén csődöt jelentett, ami megpecsételte a Huawei-jel kapcsolatos nagyívű terveket.
A kínai cég néhány hete már jelezte új megoldást keres, amit végül globális partnerében a szingapúri székhelyű Flextronicsban vélt megtalálni.

A mostani megállapodás újabb gyártóhellyel növeli a Flextronics itteni jelenlétét. A Flextronics Pécs környékén tartja a termelőkapacitásokat, lapunk információi szerint ugyanazt a cserkúti üzemet bérli, amelyet a válság előtti időkben az Elcoteq maga is bérelt. A termelés december 5-én indul száz fővel, a létszám jövőre további négyszázzal bővülhet. Az alkalmazottak között várhatóan megjelennek az Elcoteqtől az utóbbi hónapokban elbocsátott dolgozók is. A Huawei ezzel pontot tett a nyár óta fennálló beszállítói problémája végére. A kínai cég így néhány hetes csúszással tartani tudja azt a tervét, amely szerint eredetileg 2011 végére 1,2 milliárd dolláros bevételt ér el Magyarországon. A Huawei ezen kívül még egy másik bérgyártót is foglalkoztat nálunk, a Foxconn komáromi üzemében is ő az egyik fontos megbízó.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Huawei Pécs Elcoteq Flextronics
Kapcsolódó cikkek