Cégvilág

Kibővült az MVM termelői portfóliója

A Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) lezárta a BVMT Bakonyi Villamos Művek Termelő Zrt. 49,5 százalékos kisebbségi részvénycsomagjának megvásárlását, ezzel az újonnan épült két gépegységes, nyílt ciklusú gázturbinás erőmű egyedüli tulajdonosa lett.

A 49,5 százalékos részvénycsomag árát független nemzetközi szakértők értékelése alapján állapították meg, de nem hozták nyilvánosságra.
Az erőmű próbaüzeme a nyár óta tart, hamarosan indul a kereskedelmi célú termelés. A 2009-ben kezdődött beruházás mintegy 75 millió euróba került. A létesítmény a Bakonyi Erőmű infrastruktúráját használja, ahogyan üzemeltetését és karbantartását is az erőmű szakemberei végzik. Gázhoz saját tulajdonú, új építésű hálózatán keresztül jut.

Az MVM holding 2008-ban szerzett 50,5 százalékot a beruházást végző projekttársaságban, tulajdonostársai a Bakonyi Erőmű Zrt. és az Euroinvest Zrt. voltak. A tulajdoni hányad 100 százalékra való emelése segíti, hogy az MVM megvalósítsa „világos középtávú stratégiáját”, azaz, hogy a térség sikeres és meghatározó elemévé váljon Baji Csaba, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint. Mint cége közleményében ehhez hozzátette, „a tranzakció újabb konkrét lépés a csoport termelőkapacitásainak diverzifikálása és hatékony, eredményes működtetése felé, s tovább erősíti Magyarország hosszú távú energiabiztonságát és a folyamatos, magas szintű villamosenergia-ellátást”.


Cégbírósági adatok szerint a BVMT-nek tavaly nem volt érdemi árbevétele (mindössze 122 ezer forintot produkált), üzemi eredménye 577 milliós, mérleg szerinti eredménye pedig 131 milliós mínuszt mutatott. Saját tőkéje 4 milliárd forint, azonban 14,6 milliárd forintnyi kötelezettsége
is van.

részvénycsomag gáz bakonyi villamos művek MVM bvmt
Kapcsolódó cikkek