Cégvilág

Opten: Robbanásveszély a cégvilágban

Az augusztusi enyhülés után folytatódott a forrongás a cégvilágban: szeptemberben minden idők harmadik legtöbb felszámolását és második legtöbb végelszámolását jegyezte fel az Opten céginformációs szolgáltató.

 Az első őszi hónap során 1967 céggel szemben kezdeményeztek fizetésképtelenségi eljárást a hitelezők. Ennél csak idén júniusban (2122) és júliusban (1994) indult több eljárás. Szeptemberben 2261 vállalkozás bezárását kezdeményezték a tulajdonosok és a hatóságok, ez 99,7 százalékkal több, mint tavaly.

A háromnegyed éves adatok még sötétebb képet mutatnak: január–szeptemberben 12 százalékkal több céget borítottak be, mint egy évvel korábban, s csaknem 15 ezer cég ellen indult felszámolási eljárás, ez 1596-tal több, mint 2010 azonos időszakában.

Mindeközben az idén már közel 40 ezer új céget indítottak. Az Opten stratégiai igazgatója, Csorbai Hajnalka nagyobb hatósági szigort látna indokoltnak. Mint mondta: „Nap mint nap szembesülünk azzal, hogy sorozatban indítják a gyorsan fantomizálódó vállalatokat olyan személyek vagy azok rokonai, akik korábban már több cég bedöntésénél jelen voltak tulajdonosként vagy cégvezetőként.”

cégvilág Csorbai fizetésképtelenség hitelező Opten felszámolás
Kapcsolódó cikkek