Cégvilág

"Vállalkozó" dolgozók, fekete bér - Elkeserítő a Fizetés 2012 felmérés

Ez így durván hangzik, különösen akkor, ha figyelembe vesszük a kormányzat eddigi gazdaságélénkítő intézkedéseit. A szám azonban valós. Ezt mértük ugyanis a DEVISE Hungary és a Simconsult nemrég lezárult "FIZETÉSEMELÉS 2012" kutatásában.

A felmérés viszont nem reprezentatív. Ha ugyanis az lenne, akkor igen durva eredmények jönnének ki. Hiszen ma a magyar gazdaságban jelentős számban működnek olyan vállalkozások, amelyek egy része túlélése érdekében rá van kényszerítve a nem teljesen legális mértékű bérfizetésre, míg másik része önként és boldogan fizet feketén. a nagyobb profit érdekében.

Sőt – mint az egy korábbi – a konkrét jövedelmi csomagokat vizsgáló kutatásunkból kiderült, illetve tanácsadói munka során folyamatosan tapasztalják, egyes szektorokban azért sem mérhetőek a fizetések, mivel az alkalmazottak (sőt bizony a vezetők) jelentős része nem munkavállalóként, hanem beszámlázó "vállalkozóként" dolgozik – írja Dara Péter, a DEVISE Hungary ügyvezető igazgatója a Világgazdaság blogján.

A kutatásban közel 300 – Magyarországon működő – gazdasági társaság vett részt. Közülük tervez 16% létszámleépítést. A mérték mégis meghökkentő. Az elbocsátásra készülők az IT, a pénzügyi, biztosítási, idegenforgalom/turisztika, az építőipar, közlekedés, médiaipar, feldolgozóipar, járműgyártás, gépipar, elektrotechnika, egészségügy, szociális ellátás, szolgáltatás területéről kerülnek ki. Vagyis szinte minden szegmensből. S ebben még nincsenek benne a kormányzat által elbocsátani tervezettek – lévén ez az első kutatásunk évek óta, melyben gyakorlatilag nem volt adatszolgáltató az önkormányzat/közszféra képviseletében.

Tovább árnyalva a képet, az eredményekből azt látjuk, hogy a munkavállalók elküldésére kényszerülők a legkisebb vállalkozásoktól az 1000-5000 főt foglalkoztató cégekig terjednek. Az ország minden régiójában érint szervezeteket e lépés – magyar és külföldi (amerikai, brit, francia, koreai, osztrák, svájci stb) tulajdonúakat egyaránt. S bár van közöttük olyan, amelynek előző éves árbevétele nem érte el a 100 millió forintot, azonban a másik végletet az 500 milliárd forint árbevételt meghaladó cégek jelentik.

Az elemzés részleteit elolvashatja Dara Péter blogján

munkavállaló Devise Hungary fizetés 2012 felmérés Dara Péter fekete
Kapcsolódó cikkek