Cégvilág

A feneketlen ázsiai pénzeszsákra apellál mindenki

Az ázsiai gazdaság erősödése ellenére a világ cégvezetőinek többsége szerint 2020-ig az amerikai dollár marad a világ legfontosabb fizetőeszköze, amelyet az euró, illetve a jüan követ - derül ki abból a globális kutatásból, amelyet a világszerte mintegy 5000 jogászt foglalkoztató Allen & Overy végzett el.

A világ 19 országában, több mint 1000 cégvezető megkérdezésével elvégzett Allen & Overy-felmérés szerint a vállalatvezetők 96 százaléka számít arra, hogy a cégek finanszírozási igénye a világon mindenütt növekedni vagy stagnálni fog a következő két-három évben. Talán meglepő, hogy a válaszadók 45 százaléka ezzel párhuzamosan javulást vár a hitelek hozzáférhetőségében, és csak 9 százalékuk számít kedvezőtlenebb lehetőségekre.

Az összes megkérdezett 52 százaléka azonban emelkedést vár a finanszírozás költségében, elsősorban a fejlődő országok magas kamatszintje, illetve az Európában és az Egyesült Államokban jellemző piaci nyugtalanság okán. A finanszírozási igény várható növekedésének mértéke jelentősen eltér az európai és az ázsiai piacok esetében: a vizsgált ázsiai vállalatok 57 százaléka – a kínai cégek 73 százaléka – növekedésre számít e téren, szemben az európai vállalatok mindössze 32 százalékával.

A terjeszkedés és a növekedés finanszírozásának preferált módja a válaszadók 47 százaléka szerint a banki amit a magánbefektetők bevonása (25 százalék) és a tőkepiaci finanszírozás (21 százalék) követ - mutat rá az Allen & Overy által elvégzett kutatás. A forrásszerzés helyeként a megkérdezettek 54 százaléka Ázsiát és a Csendes-óceáni térséget jelölte meg a következő öt éves időszakra. A pénzpiacok globalizált jellegét mutatja, hogy az Egyesült Államokbeli válaszadók 54 százaléka az ázsiai piacokon, míg a kínai megkérdezettek 48 százaléka Észak-Amerikában kíván forrást bevonni.

Az 1000 cégvezető véleményét összegző kutatás rámutat, hogy a globális gazdaság vezető szereplőinek 96 százaléka – a fejlődő piacokra jellemző erős bizonytalanság ellenére is – optimista az üzleti kilátásokkal kapcsolatban. A megkérdezettek egyharmada szerint a gazdasági kilábalásra a legnagyobb veszélyt az eurózóna adósságválsága jelenti a következő 12 hónapban. A válaszadók 19 százaléka az ázsiai lassulást, 13 százaléka a politikai instabilitást, míg 12 százaléka az inflációt tartja a legnagyobb veszélynek.

felmérés forrás növekedés Allen & Overy hitel finanszírozás
Kapcsolódó cikkek