Cégvilág

Forróból meleggé vált a budapesti kiskereskedelmi ingatlanpiac

Az elhúzódó pénzügyi válság következtében Európa kevesebb vonzó ingatlanbefektetési lehetőséget kínált az elmúlt három hónapban, mint az előző negyedévben, ugyanakkor a csökkenő európai kötvényhozamok miatt az ingatlan továbbra is jobb megterülést garantál.

Néhány közép-és kelet-európai piac az elmúlt időszakhoz hasonlóan a befektetők érdeklődési körében maradt; ilyen a prágai ipari és a moszkvai retail szektor. A DTZ nemzetközi Fair Value Index elemzése Budapest kiskereskedelmi piacát továbbra is vonzó célpontnak tartja és a meleg piacok közé sorolja.
 
A Fair Value Index azt vizsgálja negyedévenként, hogy mennyire vonzóak a különböző kereskedelmi ingatlanpiacok a befektetők számára, azaz mekkora az elérhető becsült hozamuk. A DTZ legújabb elemzése szerint az elmúlt három hónapban az európai ingatlanpiacok alacsonyabb jövedelmezőséggel kecsegtetik a befektetőket, mint az április-június időszakban.

A 98 európai piac több mint fele a vonzó (forró vagy meleg) piaci kategóriában található továbbra is. 2011 harmadik negyedévében 26 piac került más kategóriába az előző negyedévhez képest: 19 piac kerül melegből fagyosba, 5 piac forróból melegbe, kettő pedig hidegből melegbe. A változások döntően a bérleti díjszint növekedés lassulása és a befektetők által elvárt magasabb hozamok miatt következtek be. Emellett megfigyelhető, hogy a befektetők kockázatkerülőbbek lettek; egyre inkább az alacsonyabb hozamú, biztonságosabb befektetések felé fordulnak.
 
Európa ma kevesebb vonzó befektetési lehetőséget kínál, mint az előző hónapokban. Ennek fő oka a várható bérleti díjszint növekedés lassulása, amely tompítja az elkövetkező öt évre szóló elérhető becsült hozamelvárásokat. A jelenlegi gazdasági helyzetben a bérlők halogatják vagy visszafogták expanziós tervüket, a fogyasztók pedig csökkentik a vásárlásukat. Mindent összevetve, az európai kiemelt piacokon a befektetők által elvárt hozamok stabilak, míg a periférikus és KKE piacokon jelentősen emelkedtek, a két hatás együttesen érte el az európai indexérték csökkenését.
 
Míg az előző negyedévben a közép-és kelet-európai régió kiskereskedelmi és irodaszegmenseinek többsége a forró piacok között volt; ilyen volt a moszkvai iroda-és kiskereskedelmi, valamint a budapesti, bukaresti és a prágai retail alpiacok, addig most csupán a moszkvai retail- és a prágai ipari piacot találjuk a legvonzóbbnak tartott piacok között. A budapesti kiskereskedelmi piac visszacsúszott a meleg piac közé.

A DTZ Fair Value Index elemzése szerint bár kevés jó minőségű ingatlannal rendelkezik, ugyanakkor a közép-kelet-európai régió néhány kiemelt piaca továbbra is jó befektetési lehetőséget kínál az érdeklődőknek.
 
„A budapesti retail piac többek között azért lett kevésbé vonzó piac, mert Magyarország csak nehezen kapaszkodik vissza az intézményi befektetők térképére az Európába vetett bizalom csökkenése a hazai ingatlanpiacra is hatással van. Jelenleg kevés a kiemelkedő minőségű ingatlan a piacon, illetve a felek közötti árazási elképzelés sincs mindig összhangban.” – tette hozzá Maksay Éanna, a DTZ elemzője.

Budapest felmérés fair value index kelet-európai ingatlanpiac
Kapcsolódó cikkek