Cégvilág

Nőttek a terhek - Minden második könyvelőre jut egy adóellenőr

A könyvelők többsége szerint az idén tovább növekedtek a vállalkozások adminisztrációs terhei – derült ki a több mint ezer könyvelőt érintő felmérésből.

Az eredmények rámutatnak, hogy a könyvelők harmada esetében csökkent az ügyfelek száma. A szakmára egyre több teher hárul a jogszabály-változások nagy száma miatt. Az ellenőrzésre komoly figyelmet fordít az állam: minden második könyvelőre jut egy munkatárs a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól. Az idén október-novemberben készített közös felmérést a szakma körében a Könyvelőiroda-vezetők Klubja és a Penta Unió Zrt. A feltett kérdésekre 1043 regisztrált mérlegképes könyvelő válaszolt. Többségük (61%) szerint növekedtek, míg 36 százalékuk szerint nem változtak a vállalkozások adminisztrációs terhei. A válaszadóknak csupán töredéke (3 százaléka) válaszolt úgy, hogy csökkentek a cégek papírmunkái.

„Kíváncsi lennék rá, hogy él-e ma Magyarországon olyan személy, aki tisztában van a vállalkozására vonatkozó több tucat törvénnyel, rendelettel, iránymutatással, értelmezéssel, direktívával, ajánlással, jogegységi döntéssel”– tette fel a kérdést Sallai Csilla, a Könyvelőiroda-vezetők Klubjának vezetője, hozzátéve, hogy szerinte nincs ilyen. „Ha csak a legfontosabb adójogszabályokat nézzük, akkor az elmúlt 5 évben az áfatörvény több mint 20, az szja-törvény 45, a tb-törvény 25, a társaságiadó-törvény 28 alkalommal változott. A folyamatos változás okozta bizonytalanságot támasztják alá a klubjaink fórum-levelezőlistáira érkező kérdések is” – fogalmazott. A „hogyan változtatná meg az adórendszert” kérdésre a felmérésben részt vevők nagyobbik hányada (52 százaléka) nem véletlenül az egyszerűsítést jelölte meg.

A jogszabálykövetés ellenőrzése ebben – a sokak számára szinte kaotikus – helyzetben különösen fontos, éppen ezért a magyar állam komoly apparátust tart fenn erre a célra: közel 23 ezer NAV-dolgozó jut a 60 ezer regisztrált mérlegképes könyvelőre – mutatnak rá a felmérés készítői, vagyis többé-kevésbé minden második szakemberre jut egy ellenőr.
A válaszokból egyébként az is kiderült, hogy a könyvelők harmada (32%) esetében csökkent a könyvelt cégek száma, pontosan fele részüknél nem változott, mindössze ötödük (18%) vallotta azt, hogy 2011-ben gyarapodott az ügyfélköre.

„Nemzetközi összehasonlítások is igazolják a felmérés eredményeit; egy átlagos magyar vállalkozás 277 órát tölt adminisztrációval, amivel 117-ek vagyunk a vizsgált 183 ország között. A magyar szabályozás a nagyvállalati feltételrendszerre lett kialakítva, ahol adótanácsadó és könyvvizsgáló is közreműködik a vállalkozások működésében” – vázolta a helyzetet Herich György, a Penta Unió Zrt. vezető adószakértője, a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesületének elnöke. A szakember számításai szerint évente megközelítőleg 15 ezer könyvelő vesz részt önkéntesen a szokásos év végi adójogszabály-változásokról szóló adóegyetemeken, de az évközi kisebb változásokról szóló felkészítőkre már csak egy-két ezer jut el.

NAV adóellenőr könyvelő törvény adminisztráció
Kapcsolódó cikkek