Cégvilág

Százezres béremelést már kiharcoltak - Szükségállapot Szlovákiában

Magyarországtól is segítséget kért a szlovák állam, miután több mint 2000 kórházi orvos adta be felmondását az alacsony bérek elleni tiltakozásul.

„Az államtitkárság megkapta Ivan Uhliarik miniszter úr levelét, mellyel gyorsított eljárásban foglalkozunk” – erősítette meg a magyar kormányzat egészségügyért felelős államtitkársága a TASR hírügynökségnek. A szlovák szakminiszter, Ivan Uhliarik hétfőn jelezte, hogy a szomszédos országoktól is segítséget kér, ha válsághelyzet alakul ki.

A tiltakozó orvosok felmondási ideje ma jár le. Erre válaszul szükségállapotot hirdetnek ki 15 szlovákiai kórházban – jelentette be Iveta Radičová kormányfő, aki megerősítette, a 300 eurós emelést a tárca hatáskörébe tartozó kórházakban a parlament garantálja, emellett megmaradnának a fizetéskiegészítések, valamint a prémiumok.

A megyei kórházakat azonban nem utasíthatja ugyanilyen béremelésre a minisztérium, legfeljebb kérheti. Az Orvosok Szakszervezete (LOZ) az ajánlat hírére többször is felszólította az orvosokat, ne vonják vissza a felmondásukat, maradjanak egységesek. Néhány orvos mégis elfogadta a béremelést. Az akciót támogatják a szakorvosok is, érdekvédő szervezetük sztrájkot hirdetett december 1-jére, amikor távoznak az október 1-jén felmondott orvosok.

Egyeztetések itthon is

sikeresnek tartja a Magyar Rezidens Szövetség elnöke a Lázár Jánossal folytatott tegnapi megbeszélést – közölte Papp Magor az egyeztetés után. Lázár azt mondta, katalizátor szerepet kíván játszani abban, hogy találkozzanak a kormányfővel, és támogatja követeléseiket. A rezidensek ezek teljesüléséhez kötik, hogy letétbe helyezett felmondásukkal élnek-e év végén.


szükségállapot béremelés orvos szakorvos Szlovákia felmondás
Kapcsolódó cikkek