Cégvilág

A 70 felettiek többet költenek ajándékra, mint az ötvenesek

A karácsonyi ajándékokra az 50 felettiek átlagosan 44 188 forintot költenek idén, és a 70 felettiek azok, akik a legtöbbet fordítanak ajándékozásra, ők átlagosan 57 333 forintot – derül ki a DIMENZIÓ Biztosító és a Gfk Hungária közös 50+ Index kutatásából, amely az 50 felettiek lehetőségeivel, kilátásaival, életérzéseivel foglalkozik.

Az 50 év felettiek hatoda nem vesz senkinek sem karácsonyi ajándékot, ők jellemzően kétfős háztartásban vagy egyedül élnek. A többiek jellemzően 5 embert lepnek meg valamivel.

„Az 50 feletti generáció súlya egyre nagyobb a társadalomban, és a nyugdíjrendszer változásai, valamint az életvitel változása miatt ez a generáció aktívabb életet él, mint az elődei. Megtakarításait, pénzügyeit tudatosabban menedzseli, ezt támasztják alá a karácsonyi kiadásaikkal kapcsolatos számok is.” – mondja Orosz András, a DIMENZIÓ Biztosító ügyvezető igazgatója.

Tízből nyolc ajándékozó a gyermekeinek vásárol, 63 százalékuk az unokáinak, és kicsit több mint felük a házastársukat lepik meg. Egy személy ajándékára átlagosan 8 154 forintot költenek. Minél több személynek vásárol ajándékot valaki, annál kisebb összeget költ egy-egy ajándékra. Ugyanakkor minden tízedik 50 feletti az ajándékokra szánt költésben akár 100 000 forintot is kiad karácsonyra.


 

Dimenzió ajándék GfK karácsony vásárlás
Kapcsolódó cikkek