Cégvilág

Budapest retail piaca meleg

Az elhúzódó pénzügyi válság következtében Európa kevesebb vonzó ingatlanbefektetési lehetőséget kínált az elmúlt három hónapban, mint az előző negyedévben, ugyanakkor a csökkenő európai kötvényhozamok miatt az ingatlan továbbra is jobb megterülést garantál.

 Néhány közép- és kelet-európai piac az elmúlt időszakhoz hasonlóan a befektetők érdeklődési körében maradt; ilyen a prágai ipari és a moszkvai retail szektor. A DTZ nemzetközi Fair Value Index elemzése Budapest kiskereskedelmi piacát továbbra is vonzó célpontnak tartja, és a meleg piacok közé sorolja. A globális ingatlan-tanácsadó különböző ingatlanpiacok vonzerejét vizsgáló negyedéves Fair Value Indexe jelenleg 30-as értéken áll az első negyedév 41-es számához képest.

Minden szektorban csökkenés figyelhető meg a régióban; az irodapiac 28-ról 20-ra, a kiskereskedelmié 52-ről 40-re, míg az ipari 52-ről 35-re esett vissza. „Egy viszonylag erősebb negyedév után az európai ingatlanok iránt az elhúzódó gazdasági és pénzügyi válság következtében megcsappant az érdeklődés. Kevesebb attraktív befektetési lehetőséget találunk a kontinensen, a makrogazdasági helyzet az előrejelzéseinkre is kihatott, melynek következtében csökkent a bérletidíj-szint várható növekedési üteme és az elvárható becsült hozam. Ugyanakkor egy gyenge lábakon álló gazdasági helyzetben az ingatlanok által kínált szolid megtérülés még mindig vonzóbbá teszi ezt a szektort a többi befektetési lehetőséghez képest” – állítja Czifra Balázs, a DTZ magyarországi ügyvezető igazgatója.

Míg az előző negyedévben a közép- és kelet-európai régió kiskereskedelmi és irodaszegmenseinek többsége a forró piacok között volt, addig most csupán a moszkvai retail és a prágai ipari piacot találjuk a legvonzóbbnak tartottak között. A budapesti kiskereskedelmi piac visszacsúszott a meleg piacok közé.

A budapesti retail piac többek között azért lett kevésbé vonzó, mert hazánk nehezen kapaszkodik vissza az intézményi befektetők térképére, az Európába vetett bizalom csökkenése a magyarországi ingatlanpiacra is hatással van. Jelenleg kevés a kiemelkedő minőségű ingatlan, a felek közötti árazási elképzelés sincs mindig összhangban.

Piaci besorolás

l Forró: amikor az adott piacon elérhető becsült hozam magasabb, mint a befektetők által elvárt hozam, megtérülés. Az ingatlan több mint 5 százalékkal alulértékelt, és a piac vonzó invesztíciós lehetőséget jelent a befektetők számára.

l Meleg: amikor az adott piacon elérhető becsült hozam nagyságrendileg azonos a befektetők által elvárt hozammal, megtérüléssel. Az ingatlan megfelelően árazott, a befektetők az általuk elvárt hozamra számíthatnak.

l Fagyos: amikor az adott piacon elérhető becsült hozam alacsonyabb, mint a befektetők által elvárt hozam, megtérülés. Az ingatlan több mint 5 százalékkal túlárazott, a befektetők számára ajánlott elkerülni ezt a piacot.

l Meleg: amikor az adott piacon elérhető becsült hozam nagyságrendileg azonos a befektetők által elvárt hozammal, megtérüléssel. Az ingatlan megfelelően árazott, a befektetők az általuk elvárt hozamra számíthatnak.

l Fagyos: amikor az adott piacon elérhető becsült hozam alacsonyabb, mint a befektetők által elvárt hozam, megtérülés. Az ingatlan több mint 5 százalékkal túlárazott, a befektetők számára ajánlott elkerülni ezt a piacot. -->

retail felmérés ingatlan DTZ
Kapcsolódó cikkek