Cégvilág

"Áfamentes" vásárlás - Így akcióznak az üzletláncok

Több kereskedőlánc is meglátta a fantáziát a forgalmi adó január elsejétől 27 százalékra növelt felső kulcsában, és nem érvényesíti áraiban az adóváltozásból fakadó különbözetet - ismerteti a keddi Népszabadság.

A napilap cikke szerint a Tesco mintegy hatszáz, zömében az alapélelmiszerek körébe sorolható termék kapcsán ígéri, hogy azokat egy hónapig áfaemelés nélkül adja. A hazai láncok közül pedig a CBA kapcsolt gyorsan, számos olyan élelmiszer esetében, amely ugyan nem tartozik a 18 százalékos, kedvezményes áfakörbe, de akár oda is sorolhatnák (többek között hentesáruk, zöldségek, gyümölcsök, ásványvizek, gyümölcslevek) nem érvényesíti áraiban az áfa változásából fakadó különbözetet.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint a kereskedők számára élet-halál kérdése, hogy amennyire csak lehet, leszorítsák az áraikat, nem véletlen, hogy láncok egy része is ezt sulykolja reklámjaikban. Várható ennek kapcsán, hogy a kereskedők azzal fognak lavírozni, hogy az alapélelmiszerek árát próbálják meg visszafogni és más termékek árában érvényesítik az adókülönbözetet - olvasható a Népszabadságban.

CBA élelmiszer áfa üzletlánc áfamentes Tesco
Kapcsolódó cikkek