Cégvilág

Pesszimista kkv-k

Az OTP kis- és középvállalkozói konjunktúraindexe szerint tovább csökkent a hazai kis- és középvállalkozói (kkv) szektor cégvezetőinek jövőbe vetett bizalma.

A 2011. második és harmadik negyedévi stagnálás után a negyedik negyedévben jelentősen, majdnem 6 százalékponttal – 42,2 százalékra – esett vissza, majd 2012 első negyedében 39,8 százalékra, azaz több mint 2 százalékponttal csökkent az index. A jelentős esés arra utal, hogy a kkv-k fokozódó bizalmatlansággal és csökkenő gazdasági növekedést feltételezve tekintenek a következő fél évben várható gazdasági helyzetre. Ezt különösen a likviditási helyzetük és értékesítési lehetőségeik alakulásával kapcsolatos mélyülő problémák alakulása okozza.

Figyelemre méltó, hogy a szektor vállalatvezetőinek közel héttizede negatívan vélekedik arról, hogy mi vár a magyar gazdaságra a következő fél év során. A válaszadók 37 százaléka szerint kissé, 32 százaléka szerint pedig jelentősen romlik a magyar gazdaság helyzete a következő hat hónapban. Stagnálásra minden ötödik megkérdezett számít, és a cégvezetők mindössze 10 százaléka mondta, hogy kismértékű javulást vár (ez tavaly év elején még 34 százalék volt).
Jelentősen romlottak 2011 negyedik negyedévében a cégvezetők saját vállalkozásukkal kapcsolatos prognózisai is. 39 százalékuk enyhe negatív változásra számít a következő fél év során vállalata általános gazdálkodási helyzetében, míg további 17 százalékuk erős visszaesést valószínűsít. A jelenlegi helyzet változatlanságára szűk háromtizedük számít. Csupán 16 százalékuk bízik abban, hogy jobb lesz cégének helyzete a következő időszakban.

Hasonlóan alakulnak a tendenciák a K&H kkv bizalmi indexénél is. A hazai kkv-k várakozásait jelző mutató 18 pontos csökkenést követően –44 pontra sülylyedt, ez a válság kezdete óta mért legalacsonyabb érték. Ezzel a hazai vállalkozások bizalma – a tavalyi rövid megtorpanást leszámítva – gyakorlatilag 2010 második negyedéve óta folyamatosan csökken. „A pesszimista várakozások főként a gazdaságpolitika, a közterhek, valamint a banki hitelkamatok várt változására vonatkoznak, miközben minimális javulás tapasztalható az európai uniós pályázati források elérhetőségének megítélését illetően” – mondta el Németh László, a K&H kkv marketingfőosztályának vezetője.

pesszimista bizalmi index kkv kisvállalkozás
Kapcsolódó cikkek