Cégvilág

Egészségfejlesztés uniós pénzből

Összesen 2,18 milliárd forint áll rendelkezésre egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramokra a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben.

Az Új Széchenyi-terv keretében TÁMOP-6.1.2/LHH/11/B kódszámmal megjelent kiírás célja a szív- és érrendszeri, daganatos megbetegedések csökkentésének a támogatása, a korai és elkerülhető halálozást befolyásoló életmód, illetve szokások javítása az egyén egészségi állapotának mint a foglalkoztathatóságot alapvetően befolyásoló tényezőnek a javítása érdekében.

A meghatározott kistérségekben megvalósítandó projektek támogatására pályázhatnak költségvetési szervek, nonprofit szervezetek, konzorciumi partnerként egyházak és közalapítványok részvétele is lehetséges. Kötelezően bevonandó együttműködő partnerként a kistérségben működő felnőtt vagy vegyes háziorvosi szolgálatok legalább 33 százaléka, illetve a kistérségben lévő valamennyi közfinanszírozott, de nem monoprofilú (labor, képalkotó), fekvő- és járóbeteg- szakellátó intézmény.

Javasolt továbbá a Kormányhivatalok Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének, valamint a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet területi egészségszervezésért felelős egységeinek együttműködő partnerként történő bevonása is. Ezek az együttműködő partnerek nem közvetlenül, hanem a pályázó vagy konzorciumi partner által biztosított szolgáltatásokon keresztül részesülhet támogatásban.

A pályázóknak vállalniuk kell kistérségi egészségfejlesztési iroda (EFI) létrehozását vagy fejlesztését, a kiírás ezenfelül pontosítja, az egyes területeken belül ezeknek mely tevékenységet kell végezniük a 25–125 millió forintos forrás elnyerése érdekében. A támogatás mértéke elérheti az elszámolható költségek száz százalékát. A pályázatok benyújtása március 20-ától május 2-áig lehetséges.

Széchenyi terv hátrányos kistérség pályázat támop
Kapcsolódó cikkek