Cégvilág

Hólánc és téli gumi: ellenőrzik a rendőrök

Sokan indulnak autóval síelni, ezért nem árt tisztában lenni a szomszédos országok közlekedési előírásaival – figyelmeztet a LeasePlan Hungária Zrt.

Szlovákiában összefüggő hótakaró vagy jegesedés esetén kötelező a téli gumi, Ausztriában pedig már a határ közelében ellenőrizhetik a rendőrök a gumik állapotát. Hófedte, jeges utakon november 1. és április 15. között előírás a hólánc és a téli gumi használata. Szlovéniában március 15-ig kötelező a téli gumi, 5 centinél nagyobb hóban a hólánc is, amelyet ellenőrizhetnek a határon.

Németországban nem kötelező a téli gumi, de ha az abroncsokat az aktuális időjárási feltételekhez nem találják megfelelőnek a német rendőrök, 30 eurós bírságot is kiszabhatnak. Franciaországban a hegyi utakon és télies időjárási körülmények között előírás a téli abroncs és a hólánc. Utóbbit a kötelező tartozékok közé sorolják. Svájcban az az autós, aki a nem megfelelő gumik miatt akadályozza a közlekedést, magas bírságra számíthat, ha pedig valaki nyári gumival okoz balesetet a havas úton, őrizetbe is vehetik.

hólánc bírság ellenőrzés
Kapcsolódó cikkek