Cégvilág

Milyen bérekre és cafeteriára számíthatunk?

Jelentős különbségek tapasztalhatóak a bérpolitika és az eredményesség terén akár a magyar és a külföldi tulajdonú, akár a fővárosi és a vidéki, avagy az eltérő vállalatméretű, sőt akár egyazon szektoron belül működő szervezetek esetében is – hívta fel a figyelmet Dara Péter, a DEVISE Hungary ügyvezető igazgatójának.

A „Mi lesz a bérekkel és juttatásokkal 2012-ben?” felmérése szerint döntő többségében a magyar tulajdonú mikro, kis- és közepes vállalatok azok, amelyek bércsökkentésre kényszerülnek az idei évben. Amíg a külföldi tulajdonú cégek 24,7 százaléka jó évet zárt, addig a magyar tulajdonú szervezeteknek csak 16,8 százaléka mondhatta ezt el magáról. A magyar tulajdonú munkáltatók 49 százaléka teljesítette az éves célkitűzéseit, a nemzetközi társaságok közül 4 százalékkal kevesebben számoltak be erről. Közel ekkora a különbség a rossz évet maguk mögött tudók tekintetében is, mivel a hazai cégek 34,2 százaléka, míg a külföldiek 30,6 százaléka nem tudta teljesíteni az elvárásokat.

Azonos iparágakon belül is heterogén helyzet tapasztalható. A kutatás legtöbb résztvevője a kereskedelmi szektort képviselte. Esetükben nagyjából egyharmad-kétharmad az aránya a célkitűzéseknek megfelelő, illetve az attól elmaradó vállalkozásoknak. A szintén sok résztvevőt felvonultató IT szektorban 20 százalékkal többen vannak azok, akik rossz évet tudhatnak maguk mögött, mint a számaikkal elégedettek. S míg például az építőipar tekintetében általánosan negatív képet festenek sokan, addig a válaszokból az derül ki, hogy 35 százalékuk hozta a tavalyi terveket, 17 százalékuk túl is teljesítette azt, míg 48 százalékuk múlta alul az elvárásokat.

A kutatásból a béren kívüli juttatások tekintetében is hasonlóan vegyes kép derült ki. Erre példa a juttatásokat első ízben idén bevezetni tervező munkáltatók köre, akiknél az éves keretösszeg 18 ezer és 500 ezer forint között szór. 81 százalékuk magyar tulajdonú, főként néhány tíz vagy százmilliós árbevételű mikro- és kisvállalkozás, míg az ugyanezt tervező külföldi cégek többsége a 100 milliárd forint feletti árbevételű társaságok közül kerül ki. Utóbbiak mindegyike átlagos vagy jó évet zárt, s javuló gazdasági kilátásokkal várja az idei évet. A közép és nagyvállalatoknál, illetve az ipari területen elterjedtebb a béren kívüli juttatások köre, s ezt a tendenciát a juttatásokat bevezetni nem tervezők is megerősítik. Utóbbiak 87 százaléka mikro- és kisvállalkozás, döntő többségük (79 százalék) magyar tulajdonban van.

A juttatási toplistán első helyen szereplő Erzsébet-utalvánnyal a havi 5 ezer forintos kedvezményes adózási határt figyelembe véve a magyar cégek 81 százaléka, míg a nemzetközi érdekeltségűek 69,5 százalék él – többek között a legnagyobb, akár több tíz vagy százmilliárd forgalmat bonyolítóak is. Az ötezer forintos értékhatár felett magasabb összeggel adózó Erzsébet-utalványt biztosítók között ugyanakkor 7,5-szer nagyobb a külföldiek aránya. Ezt a juttatási formát a döntéshozók 88 százalék úgy választotta, hogy mellette még legalább két-három elemet nyújt a munkavállalóknak.

A szintén újdonságnak számító SZÉP Kártya vendéglátás alszámlájára adható támogatást a felmérésben résztvevők arányához képest több vidéki szervezet használja ki. Az üdülés támogatásaként szintén a szálláshely alszámlára nyújtható juttatást viszont több budapesti cég biztosítja. A juttatási rangsor 3. helyén szereplő egészségpénztárba és önsegélyező pénztárba fizethető juttatással ugyanakkor mind a legkisebb, mind pedig a legnagyobb munkáltatók egyaránt élnek. Az iskolakezdési támogatást munkáltatók 58 százaléka külföldi illetőségű.

A minimálbéremelés kigazdálkodása terén szintén jelentős a különbség. Az országos kutatás résztvevőinek valamivel több, mint fele érintett a kérdésben. A limit felett keresők 57,5 százaléka külföldi tulajdonú társaságnál dolgozik. A válaszadók 4,42 százaléka azt jelezte (háromnegyedük magyar társaság képviselője), hogy nem tudja kigazdálkodni a minimálbéremelést, s emiatt várhatóan felszámolják a céget. Elbocsátásban látja a megoldást 11,1 százalékuk (négyötödük szintén hazai vállalkozás). Ugyanakkor jóval nagyobb (7/3-hoz) az aránya azoknak a magyar cégeknek, akik a hatékonyságnövelésben keresik a megoldást – elemezte a DEVISE Hungary ügyvezető igazgatója.
 

bér béren kívüli juttatás Devise Hungary Dara Péter
Kapcsolódó cikkek