Cégvilág

Véget ért egy korszak: Nem gyárt fényképezőgépet a Kodak

A Kodak bejelentette, hogy leállítja a digitális fényképezőgépek, a kézi videókamerák és a digitális képkeretek gyártását – ezzel a 132 éves vállalat feladja azt az üzletágat, amely legendássá tette.

A Kodak 6,7 milliárd dolláros tartozással küzd, a múlt hónap óta már csődvédelem alatt. Az 1880-ban alapított amerikai konszern 650 millió dolláros Citigroup-kölcsönnel próbálja átalakítaná át magát a következő egy évben. Ennek részeként hagy fel a digitális fényképezőgépek gyártásával, a jövőben kizárólag a szektorban marginális szerepet betöltő eldobható gépekkel lesz jelen a piacon - jelenti az AP.

A Kodak úttörő szerepet töltött be a széles közönség által is használható fényképezőgépek kifejlesztésében, fejlesztéseinek segítségével milliók kezdhettek el fotózni. A kilencvenes évektől kezdve a Kodak 4 milliárd dollárt költött a digitális technológia kidolgozására és bár 1975-ben Steven Sasson, a cég mérnöke hozta létre az első digitális kamerát, a Kodak csak 2001-be dobta piacra első ilyen típusú gépét. A konszern éppen azért késlekedett, mert attól tartott, hogy a digitális készülékek tönkreteszik az analóg fényképezőkre szakosodott szektorukat, csakhogy 2001-re ezt megtették már a riválisok, például a Sony és a Canon.

A cég számításai szerint a digitális fényképezőgépek gyártásának leállítása éves szinten 100 millió dollárral csökkenti majd a veszteséget. A jövőben a cég az otthoni, valamint a professzionális nyomtatók, a folyamatirányító szoftverek, valamint a csomagolóanyagok gyártására koncentrál. A Kodak egyébként hatalmas szabadalmi portfólióval rendelkezik, aminek nagy részét már értékesítette: három év alatt 1,9 milliárd dollár folyt be ebből, de tavaly július óta nem jelentkezett vevő az újabb csomagért.

szektor üzletág Kodak fényképezőgép
Kapcsolódó cikkek