Cégvilág

Nagy érdeklődés a METAV-on

Igen nagy volt az érdeklődés a gépipari és automatizálási gyártástechnológiák iránt a Düsseldorfban a napokban zárult METAV szakkiállításon a kiállításszervező társaságtól kapott tájékoztatás szerint.

A nagy érdeklődés azt igazolja meggyőzően Wilfried Schäfer, a Németországi Gépgyártók Szövetségének ügyvezető igazgatója szerint, hogy az európai szakma a bizonytalan politikai környezetben is derűlátó, és kész a további beruházásokra. A METAV mintegy 700 kiállítója 26 országból érkezett. (A METAV honlapja szerint Magyarországot mindössze három cég képviselte: a kecskeméti Szimikron Kft. és a Hírös Kulcs Kft., valamint a mezőtúri Agrohíd Kft.)

Harminc országból több mint 40 ezer látogató érkezett az ötnapos rendezvényre, 60 százalékuk valamely gépipari vállalat képviseletében, ötödük pedig beszállító cégek színeiben. Az érdeklődők 45 százaléka valamely középvállalat felső vezetője, döntéshozója volt, és abban a reményben ment el a kiállításra, hogy ott megbízásokat szerez.
Nem is alaptalanul. Gisbert Krause, az egyik legnagyobb kiállító, a kölni Hommel igazgatója például azzal büszkélkedhetett el, hogy ugyanannyi gépet adott el a METAV-on, mint a válság előtti évben. Elégedett volt Oliver Süssmann, egy spanyolországi társaság németországi leánycége, a CMZ Deutschland GmbH első embere is: „A vásár első két és fél napján annyi megbízást kaptunk, mint egy átlagos hónapban” – mondta.

A kiállításszervezőket a legtöbb kiállító komoly beruházási, fejlesztési terveiről tájékoztatta. Negyven százalékuk valamilyen speciális projektre készül a szerszámgépgyártás, a CAD/CAM rendszerek, a méréstechnika, a tesztberendezések vagy a precíziós gyártás területén. Ötven- ezer és 500 ezer euró közötti öszszeget szánnak fejlesztéseikre. Az idei európai gépipari megrendelések döntő részét ismét a németországi szerszámgépgyártás adta, januári számai további növekedést takarnak.

Orvosi eszközök

A kiállításszervezÕk már tavalyi kivetették hálójukat az orvosimÛszer-gyártókra is, e célból az idén A fémek találkoznak a gyógyászattal címmel szerveztek fórumot. Tizenöt kiállító mutatta be termékeit a meghirdetett, „Az egyénre szabott megoldásoktól a tömegtermelésig” mottóval. A rendezvényt Bernd Heuchemer, a Siemens marketingért felelÕs elnökhelyettese vezette, aki szerint a fórumon számos vállalat bemutathatta a gyógyászathoz kapcsolódó speciális és innovatív megoldásait.


gyártástechnológia metav gépipar gépgyártó
Kapcsolódó cikkek