Cégvilág

Önkormányzati projektekben a Grep Zrt.

„Még a nyolc-tíz éve telepített berendezések esetében is további 20–40 százalékkal csökkenthető a települési közvilágítási rendszer energiafelhasználása” – mutat rá az e területre szakosodott Green Public Lighting Zrt. (Grep).

Közleménye szerint a megfelelően megválasztott ESCO (energy saving cooperation) típusú együttműködés a választott finanszírozási konstrukciótól függően 5–10 százalékos azonnali költségmegtakarítást is eredményezhet, a fejlesztések révén pedig akár 40–60 százalékkal is csökkenthetik közvilágítási energiafelhasználásukat az önkormányzatok. Vagyis bőven van még lehetőség az energiafelhasználás mérséklésére, annak ellenére, hogy a hazai közvilágítási rendszer a szolgáltatás szintjén a régióban állja a versenyt.

Az említett ESCO konstrukció azért fontos, hogy a beruházás pénzügyileg megálljon a saját lábán. „Sokat segíthet a finanszírozásban az önkormányzatoknak egy olyan partner, amely rendelkezik a szükséges finanszírozási know-how-val” – hangsúlyozza Horváth Szilveszter, a Grep vezérigazgatója. A felújítás során még az is elkerülhető, hogy a lámpákhoz nyúljanak a szakemberek, hiszen a központi fényáram-szabályozás kiépítésével magán a hálózaton keresztül változtathatják a megvilágítás erősségét. Másfél évtizede indult az első hazai közvilágítás-korszerűsítési hullám.

Ennek során a hagyományos izzókat és a higanygőzlámpákat kisebb fogyasztású és kisebb karbantartási igényű lámpatestekre cserélték. Ám mivel a fejlesztő önkormányzatok többségének nem volt pénze az összes lámpatest kicserélésére, az országban még ma is szép számmal találhatók a legrégebbi technológiai színvonú – kis fényhasznosítású és magas fogyasztású – higanygőzös lámpatestek is. Ráadásul mostanra megszűnt a régi lámpatestekre vontkozó gyártói garancia is. A 2010-ben alapított Grep mintegy 20 ezer lámpatestet és több mint 300 feszültségszabályozó berendezést üzemeltet országszerte. Tulajdonosa a szlovákiai Skarab s.r.o.

grep izzó közvilágítás ESCO
Kapcsolódó cikkek