Cégvilág

Távhő-alku - Új üzleti modellt ajánl a túléléshez a Dalkia

A hatályos szabályozási és támogatási rendszerek mellett a távhőtermelőknek és a szolgáltatóknak keresniük kell a kölcsönösen előnyös együttműködési lehetőségeket.

Gödöllőn a távhőszolgáltató a Dalkia Energia Zrt.-vel 2020-ig megkötött, új üzleti modellen alapuló megállapodásnak köszönhetően átlagosan 20 százalékkal csökkenti a kapcsolt termelésből származó hőmennyiség önköltségét ahhoz képest, mintha saját kazánjaiban termelné meg a hőenergiát.
 
A gázmotorok működésének rentabilitását a földgáz- és üzemeltetési költségek, valamint a hő- és villamosenergia-értékesítésekből származó bevételek aránya határozza meg. A lakossági távhő értékesítési árai valamint nyereségrátája kötött, ugyanakkor, ha a megtermelt áramot elfogadható áron értékesítheti a termelő, a két bevételi forrás már biztosíthatja a társaságok működésének megtérülését.

"A távhőszolgáltatónak jobban megéri tőlünk átvenni a hőt, mint saját kazánjaiban megtermelni azt. Ugyanakkor az új együttműködési modellben vállalnia kell, hogy a motor csak akkor üzemel, ha az előállított áramnak is megfelelő piaca van.  Amikor ez nem biztosított, a szolgáltató saját kazánjaiban termeli meg a hőenergiát. Ezért a kellemetlenségért cserébe viszont - az olcsó hő mellé - a motor üzemeltetéséből származó nyereségből egy bizonyos százalékot társaságunk átenged a szolgáltatónak, mintegy ezzel méltányolva rugalmasságát" - ismerteti a modell lényegét Fernezelyi Ferenc, a Dalkia Energia Zrt. kereskedelmi igazgatója.
 
A megállapodásokba épített garanciák biztosítják, hogy a felek csak a nyereségen osztoznak, a veszteségen nem. Ezért cserébe viszont a veszteséges években a hiányt a termelő átgöngyölítheti a következő évre.
 
Amennyiben egy önkormányzati fenntartású távhőszolgáltató cég hosszú távon gondolkozik, mindenképpen érdemes a kölcsönös érdekek mentén együttműködnie a kiépített infrastruktúrával rendelkező gázmotor-üzemeltetőkkel.

gödöllő távhőszolgáltató Dalkia gázmotoros erőmű
Kapcsolódó cikkek