Cégvilág

VM: Az élelmiszerlánc- felügyeleti díj nem adó

Az élelmiszerlánc- felügyeleti díj célja, hogy az élelmiszerlánc szereplői között arányosabb legyen a teherviselés. A díj bevezetése előtt volt olyan szektor, amelyik – miközben a hatóság jelentős erőforrásait kötötte le –, nem járult hozzá az ellenőrzés költségeihez. Más szereplőkre viszont aránytalanul nagy teher nehezedett (pl. a hússzektorra, vágóhidakra) – olvasható a Vidékfejlesztési Minisztérium közleményében, amelyet lapunk egy korábbi cikke kapcsán adott ki.

"Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény értelmében a tárca 2012 januárjától bevezette az élelmiszerellenőrzés költségeit fedező felügyeleti díjat, amelynek első részletét július 31-éig kell megfizetni. A díj az élelmiszerlánc-felügyleti szerv, azaz a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzh) és a kormányhivatalok bevétele lesz. A díjat bevallani és befizetni is az MgSzh-hoz kell.

A felügyeleti díj nem nem a központi költségvetés bevétele lesz, éppen ezért a bevételeket célzottan csak: élelmiszerbiztonságra, élelmiszerlánc- felügyelettel kapcsolatos tevékenységekre, fejlesztésekre lehet fordítani. A felügyeleti díj felhasználásáról az Országos Főállatorvos évente köteles beszámolni az Országgyűlésnek.

A felügyeleti díj bevezetése kiegyensúlyozott, arányos teherviselést eredményez a teljes élelmiszerlánc-felügyelet területén, szemben az eddigi, a hús-szektort aránytalanul terhelő díjfizetési rendszerrel. A társadalom érdekében végzett szigorú ellenőrzések kiadásokkal járnak. A díj bevezetésével minden olyan vállalkozás és vállalkozó részt vesz a hatósági-igazgatási tevékenység finanszírozásában, amelyek eddig is az élelmiszerlánc-felügyeletet végző szerv által nyújtott garanciák, szolgáltatások igénybevevői voltak. Az több tagállamában is hasonló elvű általános díjfizetési kötelezettség van érvényben az élelmiszerlánc szereplői között.

A felügyeleti díj bevezetésével párhuzamosan az élelmiszerlánc-felügyelet területéhez kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díjak rendszerét is felülvizsgálja a vidékfejlesztési tárca, melynek következtében a díjak összege és száma is csökken. Az új rendszerrel az alapvető cél, hogy többen fizessenek, az eddiginél kevesebbet. Az élelmiszerlánc szereplők teljes körű regisztrációs rendszerének kiépítése új eszköz lehet a feketegazdaság elleni küzdelemben" – zárul a tárca közleménye.

Mint arról beszámoltunk, az Országgyűlés által még 2011 végén elfogadott módosítás szerint az élelmiszerlánc szereplői felügyeleti díj fizetésére lesznek kötelesek, amely adó az előző évi nettó árbevétel 0,1 százaléka. Éder Tamás, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) elnöke adóként aposztrofálta a díjat, amely termelőtől a feldolgozón át a kereskedőig minden, a szektorban működő tényezőt érint. A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének alelnöke, Vadász Iván hozzátette: Nem dicső dolog ilyen díjat kivetni, hiszen ez adónövelés, és az ígéretek ellenére nem csökkenti az adminisztrációs terhelést sem.

 

hatóság élelmiszerlánc felügyeleti díj éfosz éder tamás
Kapcsolódó cikkek