Cégvilág

Erzsébet: közelebb a harc vége

Valószínűleg már csak idő kérdése, hogy mikortól lehet nemcsak a Tescóban, hanem valamennyi multinál Erzsébet-utalvánnyal fizetni.

Ugyan április 15-től a nemzetközi áruházláncok közül elsőként a Tesco 176 hiper- és szupermarketében fizethetünk Erzsébet-utalvánnyal, de a hazai láncok továbbra is előnyt élveznek. Várhatóan ugyanis nem a teljes Tesco-hálózatban fogadják majd el az utalványokat, csak a nagyobb alapterületű egységekben, de a kisebb, például Tesco Express néven futó 37 boltban nem. Ezek Siófoktól Miskolcig az elmúlt években nyíltak meg, gyakran közvetlenül a magyar riválisaik boltja mellett. Az Auchan és a Spar még nem jutott dűlőre a Nemzeti Üdülési Szövetséggel (NÜSZ).

Ugyanakkor úgy látszik, lezárult a harc az állami cég és a multik között és valószínűleg idő kérdése, hogy a többi hipermarkettel is létrejöjjön a megállapodás. „Azzal nincs semmi baj, hogy a rendszeren belül a hazaiak különböző előnyöket élvezhetnek. Türelemmel várjuk, hogy a NÜSZ mindegyik nemzetközi áruházlánccal elkezdje, illetve eredményesen lezárja a tárgyalásokat” – mondta lapunknak Vámos György. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint a kérdés inkább az, hogy a reklamáló vásárlók meddig lesznek türelmesek.

Az Erzsébet-utalványt eddig több mint másfél millió munkavállaló választotta Magyarországon. A fogyasztásra kész étel vásárlására felhasználható étkezési jegyeket az országban jelenleg közel 22 ezer helyen: a CBA, a Coop, a Reál, az Arzenál élelmiszer-áruházláncok, a Mol-benzinkutak kasszái mellett több ezer kisboltban, valamint április közepétől a Tesco hipermarketekben is fogadják el. Utóbbi vállalat 17 éves magyarországi működése során már több mint 200 áruházat nyitott, és mára piacvezetőként több mint három és fél millió vásárlót szolgál ki minden héten.

A tárgyalások részleteiről üzleti titok miatt nem tudni semmit. A megállapodást eddig az nehezíthette, hogy a magyar láncokkal háromszázalékos elfogadói jutalékban állapodtak meg, míg a külföldieknek ennek dupláját, hat százalékot ajánlottak. Ezt pedig a kis árréssel kalkuláló nagy áruházláncoknál már nem egyszerű feladat kigazdálkodni. Szintén a tárgyalási feltételek között szerepelhetett, hogy az Erzsébet-utalványokat a cégek hetente vagy havonta válthatják-e vissza. Természetesen az sem mindegy, hogy a forgalmazó hány napon belül fizeti ki az utalvány ellenértékét.

A probléma eddig az volt, hogy a NÜSZ egyetlen külföldi tulajdonban lévő áruházlánccal sem kötött szerződést az elfogadásról, míg a magyar áruházláncokkal – úgy mint a CBA, Coop, Reál és az Arzenál – már tavaly év végén aláírták a szerződést. Kujbus Tibor, a Reál Hungária Élelmiszer Kft. ügyvezető igazgatója korábban lapunknak elmondta: a magyar kereskedők húsz éven át versenyhátrányban voltak a multikkal szemben, ezért helyes döntésnek nevezte, hogy az Erzsébet-utalvány profitja magyar kézben marad. Kérdés, hogy az uniós vizsgálat vagy a hazai kritikák hatására engedett a NÜSZ. Az EU illetékesei azért kértek tájékoztatást a magyar kormánytól az államilag támogatott utalványok ügyében, mert azok kedvezőbb adó- és járulékfizetés mellett adhatóak a munkavállalóknak, mint más kibocsátott étkezési és turisztikai utalvány.

A kérdés azért merül fel, mert Brüsszelt érdekelte, hogy a piackorlátozás indokolt mértékű-e. Az Étkezési Utalvány Forgalmazói Egyesülés (EUFE) szerint az új szabályozásnak számottevő negatív hatása lehet minden érintettre. „A felhasználók (2,5 millió munkavállaló) egészen biztosan számíthatnak arra, hogy nehézségekbe ütközik majd a fizetés, ha Erzsébet-utalványt használnak, hiszen az új rendszer rendelkezésre állása erőteljesen megkérdőjelezhető” – közölte az EUFE. Hozzátették: a beváltóhelyek várhatóan jelentős bevételtől esnek majd el. Idén januártól az EUFE tagcégektől (Edenred, a Le Cheque Déjeuner és a Sodexo) megrendelt étkezési utalványok 51,17 százalékkal adóznak. Ezzel a kulccsal számolva ugyanakkor a munkáltatók terhei számottevően magasabbak, mint a kedvezményes (30,94 százalék) étkezési utalvány esetében.

Egymilliárdos pályázat a bevételből

„Az Erzsébet-utalványt a kormány elsődlegesen szociálpolitikai eszköznek tekinti. Az utalvány forgalmazásának hasznát ugyanis a kibocsátó teljes egészében szociális üdültetésre fordítja” – közölte lapunkkal korábban a nemzetgazdasági tárca. Az Erzsébet-utalvány forgalmazásából várható eredményből a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány áprilisban újabb pályázatot ír ki egymilliárd forint értékben. Április közepéig kell megvizsgálnia Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszternek, hogyan fizethető ki pénzbeli ellátás helyett utalványban több szociális juttatás, így például a Az Erzsébet-utalvány forgalmazásának hasznát többféle pályázaton osztják szét az érintettek között. Így például a rendelkezésre álló összegre pályázhatnak a nagycsaládosok, a nyugdíjasok, illetve a szociális és gyermekjóléti, illetve -védelmi intézmények dolgozói és fogyatékkal élők is. A pályázaton történő induláshoz több feltételt is szabtak.


Világgazdaság - Vég Márton Egymilliárdos pályázat a bevételből „Az Erzsébet-utalványt a kormány elsődlegesen szociálpolitikai eszköznek tekinti. Az utalvány forgalmazásának hasznát ugyanis a kibocsátó teljes egészében szociális üdültetésre fordítja” – közölte lapunkkal korábban a nemzetgazdasági tárca. Az Erzsébet-utalvány forgalmazásából várható eredményből a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány áprilisban újabb pályázatot ír ki egymilliárd forint értékben. Április közepéig kell megvizsgálnia Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszternek, hogyan fizethető ki pénzbeli ellátás helyett utalványban több szociális juttatás, így például a családi pótlék. Az Erzsébet-utalvány forgalmazásának hasznát többféle pályázaton osztják szét az érintettek között. Így például a rendelkezésre álló összegre pályázhatnak a nagycsaládosok, a nyugdíjasok, illetve a szociális és gyermekjóléti, illetve -védelmi intézmények dolgozói és fogyatékkal élők is. A pályázaton történő induláshoz több feltételt is szabtak. -->

nüsz erzsébet kártya kibocsátó
Kapcsolódó cikkek