Cégvilág

Hiába a sok hosszú hétvége, nem utazunk eleget?

2012-ben rendkívül sok, összesen 9 hosszú hétvégének örvendezhetnek a magyarok, különösen a turisztikai szolgáltatók. Ebből eddig 2 – március 15. és Húsvét – telt el. Míg a korábbi években mindig rekordot döntött a hosszú hétvégéken a belföldi turistaforgalom, az idén egyesek szerint nem mindig lesz ez így.

Az idei első, négynapos hétvége jó eset volt – véli Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) titkára. Mint mondta, közel teltházzal zajlott a március 15-i hétvége főleg a vidéki wellness- és gyógyszállodákban. Vidéken ezúttal nem csupán a Budapesten kívül eső terület értendő, hanem a kisebb városok ilyen létesítményei – tette hozzá Kovács István Hajdúszoboszló és Hévíz példáját felhozva a Turizmus Online-nak.

Míg a márciusi hétvége különösen jól sikerült, addig a húsvéti négy nap már nem hozta a várakozásoknak megfelelő számokat. Kovács István az okokat a két hétvége egymáshoz túl közeli időpontjában látja. A naptár fintoránál azonban nyomósabb ok a kereslet szerényülő fizetőképessége. Gyengébb vásárlóerő miatt rövidebbek a tartózkodások, az átlagban 2 éjszakás ottléthez pedig a szállodai csomagon kívül nem igazán vásárolnak egyéb szolgáltatást a vendégek – összegezte a tapasztalatokat. 

Nem tesz jót a forgalomnak az elmúlt évek túlzott kapacitásfejlesztése sem. Ezzel egyetértve Molnár Judit, az OTP Travel ügyvezetője, MUISZ szóvivő elmondta: a bőséges kapacitás miatt már rég nem szabják a szállodák feltételül az éjszakák minimális számát. A korábbi 2-3 minimális éj helyett ma már egy éjszakára is kiadják a szobát. Ráadásul alacsony átlagáron – hívta fel a figyelmet Kovács István. A magyar szállodaipar a 2008-as válság óta küzd az alacsony átlagárak és a vendégágytöbblet okozta kihívással.

A belföldi forgalom általában 75 százalékát teszi ki az olyan hosszú hétvégék forgalmának, melyek más országban is ünnepi hétvégék. A 25 százalék külföldi általában 2-3 napot tölt el nálunk. Ezt alátámasztandó Molnár Judit elmondta: a hosszú hétvégéken a magyarok zömében itthon maradnak. Ha külföldre utaznak, jellemzően a környező országokat veszik célba, vagy repülős városlátogatásra indulnak, melynek idén betett a Malév leállása. Ahogy a Kovács István által is említett romló anyagi helyzet rátett egy lapáttal az eddigi idei hosszú hétvégi keresletre.

Ugyanakkor a vészharangot nem kell még kongatni – óvott Molnár. Utaznak az emberek, de a foglalásaik a pillanatnyi anyagi helyzetüktől függően utolsó pillanatban érkeznek. Az OTP Travel saját tapasztalatai szerint idén a Mátra, Bükk iránt volt jelentős az érdeklődés. Szállástípusok közül a wellness vitte a prímet. Az idő javulásával a tópartok jönnének, de a forgalmat illetően jóslásokba bocsátkozni idén nem lehet. A Balaton mellé egyre inkább zárkózik fel a Velencei- és a Tisza-tó. A Fertő-tónál pedig a belfölddel egyetemben egy kis külföldet is letud a hétvégéző.  A húsvéti hétvégét illetően Molnár Judit az MSZÉSZ-hez hasonló tapasztalatokról számolt be. „Csendes volt, hogy finoman fogalmazzak” – mondta.

 


 

belföld hosszú hétvége mszész külföld
Kapcsolódó cikkek