Ráadásul a kapcsolt termelés alkalmazásával a vállalkozások diverzifikálják áram- és hőforrásaikat, energiatermelési tartalékra tesznek szert, valamint a környezet- és klímavédelem területén is előrelépnek.
 
Habár a magas földgáz- és rendkívül alacsony áramárak generálta jelenlegi költségstruktúra mellett a legkedvezőbb esetben elérhető megtakarítás mindössze 5-10 százalék körül alakul, 2-3 éven belül már egyértelműen a kapcsolt technológia alkalmazása jelentheti az energiaköltségek csökkentésének egyik leghatásosabb módját. Beruházni viszont pont a jelenlegi környezetben kedvező igazán.
 
Ha a gázárak szintje nem is csökken jelentősen, a villamos energia ára az elkövetkező két-három évben biztosan emelkedni fog. 3 százalék körüli emelkedés az elmúlt egy évben is tapasztalható volt, még stagnáló kereslet mellett is, hát még ha nőnek az igények. A kapcsolt technológia legnagyobb előnye pedig éppen az árampiactól való részleges függetlenedés. A felkészülést viszont már most érdemes megkezdeni, vélik a Dalkia Energia szakemberei. „A berendezések telepítésére és a tapasztalatok begyűjtésére ideális az időpont. Jelenleg a gázmotorok iránt alacsonyabb a kereslet, több a szabad telepítési kapacitás is” – hívja fel a figyelmet Fernezelyi Ferenc, a Dalkia Energia Zrt. kereskedelmi igazgatója.
 
A közhiedelemmel ellentétben ugyanis nem a technológiával van a baj. A kogeneráció ugyanis egy kiforrott és versenyképes technológia azon vállalkozások a számára, ahol hő- és áramfogyasztás egyszerre jelentkezik. „Újabb hőforrásokat biztosít a termeléshez és diverzifikálja az árambeszerzési forrásokat is. Jelentős környezet- és klímavédelmi előnyöket kínál a vállalkozásoknak és számottevően növeli az ellátásbiztonságot is. 2015 környékén pedig már reális költségcsökkentő eszköz is lesz a vállalkozások kezében” – mondja Fernezelyi.