Cégvilág

Jön az e-számlázás, mik a feltételek?

Módosulhat az áfa-törvény; ha megszavazza a Parlament, akkor 2013-tól minden belföldi áfa alanynak összesítő jelentést kell készítenie, hasonlóan a már megszokott uniós áfa jelentésekhez.

Az új belföldi jelentéskészítés nagyságrendileg 1,68 millió adóalanyt érint papíron, rengeteg papírmunkát és többletköltséget a vállalkozásoknak. Ha ehhez hozzávesszük, hogy Magyarországnak legkésőbb idén decemberig kell átvennie azt az EU számlázási irányelvét, amely liberalizálja az elektronikus számlázás technikai követelményeit, akkor nagy valószínűséggel jövő évtől a jelenlegi alig  2-3  százalékos penetrációról  többszörösére ugrik az e-számlázás- állítja a Számlaközpont Kft.

Annak ellenére, hogy Magyarországon 2004 óta van jogszabályi lehetőség elektronikus úton eleget tenni a számlaadási kötelezettségnek, és a vállalkozásoknak csupán elenyésző része él ezzel a lehetőséggel. Becslések szerint itthon éves szinten kb. 600 millió papír alapú számla mellett csupán 12- 15 millió elektronikus számla készül. Ez 2-3 százalékos penetrációs jelent, míg az átlaga eléri a 20 százalékot.

A tervek szerint jövőre minden belföldi áfa alanynak összesítő jelentést kell készítenie, hasonlóan a már megszokott uniós áfa jelentésekhez. Az új belföldi jelentéskészítés megközelíti a 2 millió adóalanyt. Szakértők szerint azoknak a cégeknek, akik papíralapon kezelik a számláikat, nehéz lesz elkészíteni az adatok összesítését és jelentős többletköltséget is okoz nekik az új törvényi előírás.

A másik változás az Unióból „érkezik”; 2013 januárjától ugyanis az uniós előírások szerint egyszerűbbek lesznek az elektronikus számlázás feltételei: Magyarországnak 2012. decemberig kötelessége átvenni az EU új számlázási irányelvét, amely liberalizálja az e-számlázás technikai feltételeit.

„Az új szabályozás szerint az elektronikus számla kibocsátásának az lesz a feltétele, hogy a számlát a vevő elfogadja, bármilyen IT-technológia alkalmazása esetén, feltéve, ha biztosítani tudja az eredet hitelességét. Ezen kívül gondoskodni kell a megfelelő elektronikus megőrzésről és biztosítani kell az adatokhoz való hozzáférést az adóhatóságok számára” - mondta Szőnyi György. „Az elektronikus számla egyszerre jelent megoldást mind a nagyvállalati, mind a közép, mind pedig a kisvállalatok számára, hiszen platform független megoldásként bármilyen rendszerbe beépíthető vagy akár egy egyszerű internet kapcsolaton keresztül is elérhető.” – tette hozzá a regionális vízmű vállalatok terén piacvezető elektronikus számlaszolgáltató vezetője.

Gazdasági előnyei miatt az elektronikus számlázás ma elsősorban a nagyvállalati környezetben hódít, a KKV szektorban az áttörés azonban egyelőre várat magára. A kisvállalkozások a legkevésbé hajlamosak az elektronikus számlák használatára, csak megközelítőleg 5 százalékuk használ e-számlát. A nagyvállalatoknál ez az arány eléri az 25-30 százalékot.  A tervezett áfa-módosításoknak köszönhetően azonban az alacsony elterjedtség hamarosan megugorhat.

áfa-törvény összesítő jelentéskészítés e-számla
Kapcsolódó cikkek