Cégvilág

Mobilgyilkos olimpia?

Bár a helyi szolgáltatók állítják: felkészültek az olimpiára, egyre többen attól tartanak, hogy London teljes mobilhálózata összeomlik az ötkarikás játékok alatt, s a hálózat túlterheltsége miatt lényegében senki nem tudja majd használni maroktelefonját a brit fővárosban.

A félelmeket tovább fokozta, hogy múlt héten több százezren órákon át nem tudtak telefonálni az Egyesült Királyságban, miután az ország második legnagyobb mobilcége, a mintegy 23 millió előfizetővel rendelkező O2 rendszerhiba miatt nem engedte fel a hálózatára előfizetői egy részét.

Az aggodalmak nem alaptalanok, hasonló problémák ugyanis már más eseményeken is előfordultak. A mobiltelefonálás sok esetben már a pekingi játékok idején sem ment zökkentőmentesen, pedig 2008-ban a mobilinternet forgalom a jelenleginek csak a töredéke volt.

Négy évvel ezelőtt például a Facebook-felhasználók száma mindössze 60 millióra rúgott szemben a jelenlegi 900 millióval, s az okostelefon-penetráció is sokkal alacsonyabb volt, mint jelenleg, arról nem is beszélve, hogy a kínai fővárosban még nem is épült ki a 3G-hálózat. Márpedig szakértők szerint Londonban épp az mobilinternet használatának megugrása okozhat gondot: becslések szerint az adatforgalom másodpercenként 60 gigabyte lesz az olimpia idején (ez nagyjából 3000 fotót jelent).

Nem véletlen, hogy a helyi szolgáltatók évek óta készülnek az eseményre, s próbálják elejét venni a problémáknak. Az O2 például 50 millió fontot költött el az előző két esztendőben kapacitásbővítésre, míg a BT a szervezőbizottság kérésére – részben a mobilhálózatok tehermentesítése érdekében – félmillió hotspotot helyezett el Londonban, s ezzel lényegében a teljes fővárost lefedte – egyébként ingyenesen hozzáférhető – wifi-hálózatával.

Nem ad túl sok bizakodásra okot azoban, hogy a teljes sikerben a fejlesztések ellenére a szervezők sem bíznak: az elmúlt hónapokban több fórumon is figyelmeztették a helyi cégeket, hogy készüljenek fel szolgáltatáskimaradásra.

A fejlesztések mellett a cégek folyamatosan tesztelik is a hálózatot, illetve vizsgálják korábbi hasonló sportesemények hatását a mobilforgalomra, helyzetüket azonban megnehezíti, hogy olimpia méretű rendezvény tulajdonképpen nincs.

A labdarúgó-Eb jó kiindulási alapul szolgálhatna, azonban míg a kontinensviadalra kilátogató nagyjából 3 millió turista hat város között oszlott meg, addig Londonba az olimpia idején ötmillió vendég érkezhet. Mindenesetre sokat elárul, hogy a nagyságrendi különbség ellenére az Eb-n a rendezővárosok között akadt olyan, ahol az adatforgalom kilencszeresére ugrott a torna alatt.

okostelefon London olimpia mobilforgalom
Kapcsolódó cikkek